Brnabić: Vlada spremna da intenzivira reforme na putu ka EU

Ana Brnabić je obavestila ambasadore država članica EU da Srbija nastavlja rad na implementaciji reformi u oblasti vladavine prava i reformi pravosuđa, u najboljem interesu društva i građana zemlje.

Naglasila je da je efikasnost i transparentnost pravosudnog sistema osnovno polazište demokratskog društva kojem Srbija teži i beskompromisni cilj ove Vlade.

Brnabićeva je najavila da će uskoro biti usvojen Akcioni plan za Medijsku strategiju i da Vlada ostaje posvećena unapređenju dijaloga sa medijskim i novinarskim udruženjima.

Učesnici sastanka su takođe istakli značaj formiranja ministarstva koje je posvećeno društvenom dijalogu i njegov značaj za unapređenje dijaloga svih aktera u društvu.

Premijerka je naglasila da je Srbija prihvatila novu metodologiju EU, kao i da, u narednom periodu, očekuje pozitivan signal Unije i otvaranje novih poglavlja za koje je Srbija u potpunosti spremna.

Podrška EU Srbiji

Šef Delegacije EU Sem Fabrici i ambasadori država članica EU pozdravljaju formiranje nove Vlade i njenu jasnu posvećenost bržem putu Srbije ka članstvu u EU, između ostalog i kroz reforme, posebno u vladavini prava. Podstakli su sprovođenje tih reformi na osnovu preporuka iz Godišnjeg izveštaja o napretku Srbije Evropske komisije.

Takođe su istakli punu solidarnost i nastavak pomoći Srbiji tokom pandemije. Tim Evropa – EU, njene države članice i finansijske institucije poput Evropske investicione banke nastaviće i dalje da podržavaju Srbiju u ovom teškom trenutku.

Fabrici je takođe pohvalio posvećenost Srbije u naporima da održi stabilnost ekonomije u teškim uslovima epidemije. Poručio je da će EU nastaviti finansijski da podržava Srbiju i region kroz Instrumente za pristupnu pomoć, kao i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Ta podrška je, kako je objasnio, posebno značajna za očuvanje privrede i privrednih aktivnosti tokom pandemije i pospešivanje dugoročnog oporavka.

Posvećenost produbljivanju regionalne ekonomske integracije, stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta i Zelenoj agendi su takođe pozitivno ocenjeni.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar