Brnabić: Veće poverenje građana u digitalizaciju

Ana Brnabić je, u intervjuu na konferenciji "Didžital dej" rekla da se u Srbiji govori o digitalizaciji što pokazuje da trčimo u korak sa svetom.

Navela je da se Srbija u tom smislu mnogo menja i podsetila je da de digitalizaja bila njen prioritet prilikom predstavljanja ekspozea u Skupštini. Dodaje da tada mnogi nisu razumeli o čemu govori ali da je danas drugačija priča i da se vidi kako se država menja.

Premijerka je rekla da život u vreme informatičke revolucije pruža šansu da se promeni sudbina zemlje.

Navodi da sada zemlje koje nisu bile lideri nakon prethodnih industrijskih revolucija imaju šansu da to isprave. Dodaje da je potrebno promeniti pravni okvir i uložiti u obrazovanje da bismo mogli da trčimo trku sa najrazvijenijim zemljama.

Ana Brnabić ističe da je najteže uspostaviti poverenje kada su promene najveće a u ovom trenutku su, kako je ocenila, ogromne. Podseća da su neki govorili da im ne treba digitalizacija kada nemaju ni kanalizaciju.

Ali, dodaje, radi se više stvari paralelno.

"Ako trčite u korak s vremenom, imaćete više sredstava da završite više stvari", rekla je premijerka.

Ističe da se uspostavlja poverenje između toga što vlada radi i građana koji sada znaju šta znači digitalna javna uprava.

Istakla je kao primere elektronski servis za prijavu beba kao i elektronski recept koji je pokazao da i stariji ljudi mogu da razumeju šta znači digitalizacija.

Osvrnula se i na problem lažnih vesti navodeći da one predstavljaju ogroman problem za koji niko u svetu nije našao rešenje.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike