Brnabić: U ovom trenutku za mene je projekat „Jadar“ gotov

Ana Brnabić je naglasila je da je uvek "transparentno komunicirala" sa kompanijom "Rio Tinto".

"Kada su završili prethodnu studiju o izvodljivosti 2020. godine bila sam u Loznici, držala konferenciju, nisam dobila ni jedno jedino pitanje o zaštiti životne sredine, nikakav negativan komentar o Rio Tinto. Sada čujem i mi ćemo to usvojiti", rekla je Brnabićeva, uz opasku "videćemo kako će ići dalje".

"Niti sam ‘Rio Tinto’ dovodila u Srbiju, niti sam im davala istražna prava, menjala zakone o rudarstvu 2006. kako bi oni dobili ekskluzivna prava na eksploataciju, niti sam davala dozvole za bušotine velikog prečnika", poručila je premijerka i istakla da je njena vlada nasledila i taj projekat i zakon.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocenila je da je "velika šteta" što Srbija ne razmisli da se uradi bar Studija procene uticaja na životnu sredinu.

"Danas je moderno biti protiv priče o litijumu. Ovo nije priča o ‘Rio Tintu’, ovo je priča o eksploataciji litijuma, jer mislim da kao Vlada treba da znamo kakav je taj uticaj. Ali, kako god bilo, mi smo Vlada, građani su rekli šta su rekli i tako ćemo postupiti", zaključila je Mihajlović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je kako EU i dalje smatra da bi projekat "Jadar" mogao da bude prilika za društveno-ekonomski razvoj, ali pod uslovom da se sprovodi uzimajući u obzir najviše standarde zaštite životne sredine. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike