Brnabić: Srbija u Budimpešti zagrizla najveći deo kolača

Ana Brnabić je u intervjuu za RTS rekla da je ponosna na to što je Srbija "zagrizla najveći deo kolača" u Budimpešti, odnosno ugovorila najviše investicija u okviru saradnje 16 + 1. 

"Mislim da su te investicije važne, teško bi mi bilo da kažem koje su najvažnije od njih", rekla je predsednica Vlade.

Podsetila je da su u Budimpešti potpisana četiri ugovora – o izvozu goveđeg mesa u Kinu, za izgradnju deonice Preljina–Požega, izgradnji toplodalekovoda Obrenovac – Novi Beograd i prečišćavanju otpadnih voda u Beogradu. 

Brnabićeva je istakla da je izgradnja deonice Preljina–Požega jedan od najvažnijih projekata i u smislu investicija i smislu povezivanja Srbije.

"Ali, svaki projekat je na svoj način važan u svojoj sferi. Došli smo u Budimpeštu pripremljeni za projekte iz raznih sektora", ističe predsednica Vlade.

Brnabićeva se posebno osvrnula na projekat modernizacije pruge Beograd–Budimpšeta, što je, kaže, i od strane Mađarske i Kine definisana kao jedan od najvažnijih projekata u formatu 16 + 1.

Kada je reč o uslovima zaduživanja, predsednica Vlade ističe da Srbija dugo, ozbiljno i pažljivo pregovora o uslovima pod kojima se zadužuje.

Ti uslovi su, napominje, bolji nego ranije "kada se Srbija zaduživala sa stopama od preko šest-sedam odsdto".

"U zavisnosti od kredita, sada se zadužujemo sa grejs periodom između pet i sedam godina, sa stopom između dva i 2,5 odsto, negde i ispod dva odsto. To je jedno dobro, ozbiljno zaduživanja koje nećemo imati problema da vraćamo", rekla je Brnabićeva.

U tom smislu je istakla projekat toplodalekovoda Obranovac – Novi Beograd koji će se, kaže, vraćati iz ostvarenih ušteda.

"To će vraćati Beogradske elektrane, a ne Grad Beograd a tek ne Vlada Srbije", ističe predsednica Vlade.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike