Brnabić: Srbija treba da pokrene inicijativu za članstvo u OECD-u

Brnabić je novinarima prenela da je sa generalnim sekretarom OECD-a Matijasom Koromanom jutros u Parizu razgovarala na tu temu – kada bi Srbija mogla da pokrene inicijativu za članstvo u toj organizaciji.

"To je tema o kojoj ću razgovarati i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa ministrom finansija Sinišom Malim. Mislim da treba da pokrenemo proceduru da postanemo članica OECD-a", poručila je premijerka.

Istakla je da je OECD prepoznala koliko je Srbija napredovala u domenu digitalizacje i inovacija, i podsetila da je za vreme kovida 19 upravo OECD proglasila Srbiju za jednu od pet najinovativnijih zemalja, koja je upotrebila tehnologiju da olakša svojim građanima život tokom pandemije.

Srbija je pre dva meseca postala i deo njigove grupe za elektronsku upravu, a prošle nedelje i punopravna članica inicijative za Globalno partnerstvo za veštačku ineligenciju, dodala je premijerka Brnabić.

"Srbija je samo jedna od 29 zemalja na svetu koje su postigle standarde da budu deo Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju", kazala je Brnabić.

Istakla je da to sve govori o viziji Srbije za dinamičniji ekonski razvoj i povratak mladih u zemlju.

Dodala je da sve to direktno utiče na privlačnost Srbije za strane direktne investicije, promociju i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je jedinstven forum na kojem vlade 37 demokratija sa tržišnom ekonomijom sarađuju na razvoju standarda politike za promovisanje održivog ekonomskog rasta.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike