Brnabić: Srbija posvećena unapređenju saradnje sa Kinom i evropskim zemljama

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) u Budimpešti poručila da je Srbija u potpunosti posvećena unapređenju sveukupnih odnosa Kine i zemalja tog regiona, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je istakla da je format „16+1“ saradnje sa Kinom izuzetno značajan mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije i da je važan za jačanje saradnje Kine sa Evropskom unijom.

Brnabić je ocenila da je važno to što se tokom skupa u Budimpešti sastaju premijeri zemalja okupljenih u toj inicijativi i razgovaraju o saradnji.

„Izuzetno sam ponosna što moja zemlja predstavlja jednu od tačaka gde se ukršta Novi put svile, na liniji rute Ekspresne pomorsko-kopnene linije, gde će upravo u Beogradu biti obeleženo otvaranje radova na projektu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta“, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Ukazala je da projekat Srbije, Mađarske i Kine za modernizaciju železničke pruge Beograd-Budimpešta, predstavlja prvi prekogranični projekat u tom formatu saradnje, koji je od ogromnog značaja za Srbiju i zemlje regiona u celini.

„Srbija intenzivno nastavlja sa realizacijom zajedničkih projekata u oblasti infrastrukture i dalje je na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u toj oblasti sa Kinom“, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da je saradnja u okviru mehanizma „16+1“ za Srbiju plodonosna i izdvojila Sporazum o ukidanju viza za građane Srbije i Kine na period do 30 dana, i uspostavljanje avio-linije Hajnan erlajnza Beograd-Peking.

Srbija, po njenim rečima, pridaje veliki značaj unapređenju finansijske saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Dodala je da je ponosna jer je predstavništvo Kineske banke (Bank of Ćina) počelo sa poslovanjem u Srbiji početkom ove godine, odakle će pokrivati Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i sve bivše jugoslovenske republike.

Brnabić je najavila otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu, a Kineskog kulturnog centra u Beogradu, čije je temelje postavio predsednik Kine Si Đinping tokom prošlogodišnje posete Beogradu.

„U cilju postizanja još većih zajedničkih uspeha, od velikog je značaja sinergija nacionalnih razvojnih strategija naših zemalja. Uprkos našim različitostima, moramo međusobno da se podržavamo i podstičemo, jer jedino tako možemo da postignemo zajednički uspeh, što je i cilj ove, kao i inicijative Pojas i put“, kazala je ona.

Na skupu u Budimpešti potpisan je komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa Preljina-Požega i protokol Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Danas će biti potpisan ugovor o izgradnji „toplodalekovoda“ Obrenovac-Novi Beograd i projekat za obradu i odlaganje gradskih otpadnih voda iz centralnih delova Beograda.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike