Brnabić: Srbija ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje saradnju sa NATO-om

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su osnovni prioriteti spoljne politike Srbije evro integracije, regionalni mir, saradnja, bezbednost.

"I regionalno povezivanje je najviše na listi naših spoljnopolitičkih prioriteta. Mi poštujemo susede i doslovno poštujemo politiku nemešanja u unutrašnje stvari susednih zemalja", istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija vojno neutralna država koja ne teži članstvu u Alijansi, ali želi da unapređuje dijalog i partnersku saradnju sa Alijansom, u okviru Partnerstva za mir, u cilju očuvanja bezbednosti i stabilnosti.

Premijerka koja je govorila i o regionalnoj saradnji i KiM kao važnoj bezbednosnoj temi podsetila je da KiM zauzima važno mesto u odnosima sa Alijansom, imajući na umu KFOR.

Predsednica vlade je naglasila da je od početka godine u pokrajini bilo 115 etnički motivisanih incidenata i devet upada teško nauražanig specijalaca na sever KiM.

Takođe govorila je i o opasnosti transformacije tzv. KBS u oružane snage i uvođenja obaveznog vojnog roka što dodatno zabrinjava Srbe na KiM.

Naglasila je da se to pitanje mora rešavati odgovorno kako bi se postiglo održivo rešenje u interesu građana, regiona mira i stabilnosti. Dodala je da je upravo i zato vazna stalna saradnja i dijalog sa Alijansom.

Džerald Konoli, predsednik Skupštine NATO-a rekao je da bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu ostaje od potpuno ključnog značaja za evroatlantsku bezbednost i za stabilnost.

"Zemlje saveznice prepoznaju ovo i mi moramo da nastavimo da se angažujemo i pomažemo zemljama u regionu u prevazilaženju preostalih prepreka", naglasio je Konoli.

Dačić: Vojna neutralnost principijelan stav Srbije 

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da je vojna neutralnost principijelni stav Srbije, te dodao da je 15 godina saradnje u okviru Partnerstva za mir dobar putokaz kuda treba da ide saradnja Srbije i Alijanse.

"Smatramo da je ovaj, parlamentarni vid saradnje važan deo naših ukupnih odnosa i da naše učešće u radu Parlamentarne skupštine NATO doprinosi ostvarenju zajedničkih ciljeva i interesa koje proističu iz naše pripadnosti programu Partnerstvo za mir", rekao je Dačić.

Dodao je da se na taj način obeležava 15 godina otkako je Srbija pristupila programu Partnerstvo za mir, a da činjenica da se upravo u Beogradu održava ovakav skup dovoljno govori u prilog kvaliteta tih odnosa i da obe strane mogu biti zadovoljne.

Istakao je principijelni stav Srbije da sprovodi vojnu neutralnost, što je, kaže, važno kao zakonska obaveza, ali je ujedno i odraz raspoloženja ogromne većine građana, jer pokazuje "duboka osećanja našeg naroda u vezi sa intervencijom NATO protiv naše zemlje pre 22 godine".

"Kao što ni Srbija nema u planu da pristupa članstvu u NATO-savezu, tako ni NATO nema neki ‘tajni plan da nas učlani’, kako mi je pre nekoliko godina rekao tadašnji visoki funkcioner NATO", rekao je Dačić i ocenio da je članstvo u Partnerstvu za mir optimalan okvir za saradnju.

Što se tiče bezbednosnih problema i izazova sa kojima se suočavamo, Dačić navodi da je jasno  da je za Srbiju Kosovo i Metohija pitanje broj jedan i predmet naše najveće pažnje.

"Iako ulažemo ogromne napore i veliko strpljenje da u okviru dijaloga pod okriljem EU dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će na dugi rok doneti mir i stabilnost na ovaj prostor, suočavamo se sa čestim bezbednosnim problemima na području KiM, gde su u prvom redu ugroženi naši sunarodnici", rekao je Dačić.

Naglasio je da je generator stalnih bezbednosnih pretnji isključivo vlada u Prištini, što smo, dodao je, videli i pre samo mesec dana na severu KiM.

Upozorio je da su takve akcije, "praćene stalnim koracima ka formiranju i opremanju nekakvih oružanih snaga tzv. Kosova", direktna pretnja po mir i stabilnost, ne samo na KiM, već u celom regionu.

"Srbija nikada i ni u jednoj prilici nije učinila nijedan korak koji bi predstavljao rizik ili pretnju po bezbednost u regionu, a naročito na području Kosova i Metohije. To što Srbija pokazuje veliko strpljenje i uzdržanost ovim povodom, ne sme da zavara bilo koga da pomisli da je neodlučna u vezi sa zaštitom svog stanovništva na Kosovu i Metohiji", poručio je Dačić.

Naprotiv, istakao je da takav stav pokazuje samo našu snagu i odlučnost da se to pitanje reši isključivo političkim i diplomatskim sredstvima, jer dobro znamo da je to jedini put ka kompromisu i dalje ka trajnom uređenju odnosa Srba i Albanaca.

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica dačić kaže da "očekujemo i od misije KFOR-a na KiM koja je u punoj nadležnosti NATO-a da pravovremeno izvršava svoje zadatke i osujete svaki pokušaj nasilja i destabilizacije prilika na teritoriji na kojoj ima nadležnost, a naročito u sredinama u kojima žive Srbi".

Dačić je dodao da je uveren da period od 15 godina treba da bude dobar putokaz kuda treba da ide saradnja Srbije i Alijanse.

"Potrebni smo jedni drugima, imamo vrlo jasan okvir za brojne zajedničke aktivnosti i saradnju, a što je najvažnije imamo jaku svest o tome da samo zajedno možemo da se odupremo mnogim savremenim izazovima i pretnjama", rekao je Dačić.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар