Brnabić s ambasadorom Hrvatske o situaciji u regionu i bilateralnim odnosima

Foto: Beta / Slobodan Miljevic

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Hrvatske u Beogradu Gordanom Bakotom o situaciji u regionu i odnosima dve zemlje. o situaciji u regionu i odnosima dve zemlje.

Brnabić je kazala da su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost regiona i da je neophodno unapređenje dijaloga i intenziviranje saradnje na rešavanju otvorenih pitanja, saopštila je Vlada Srbije.

Bakota je rekao da je priključenje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ključno za prosperitet svih zemalja regiona i naveo da će to biti jedno od važnih pitanja tokom predsedavanja Hrvatske Savetu Evropske unije u prvoj polovini 2020. godine. Dodao je da je cilj Hrvatske da tokom predsedavanja organizuje Samit EU-Zapadni Balkan, na kojem bi važna tema bila evropska perspektiva regiona i proširenje EU, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako se navodi, ukazali na važnost unapređenja odnosa u oblasti prava manjina, kako bi svi građani bili jednako tretirani, bez obzira na etničku pripadnost, i da bi veliki pomak na tom polju mogao biti napravljen u domenu prekogranične saradnje, korišćenjem IPA fondova.

Brnabić je navela da je saradnja na unapređenju železničkog saobraćaja u interesu obe države i dodala da će 2020. godine fokus Srbije u domenu infrastrukturnih projekata biti upravo na železnici.

Brnabić i Bakota su razgovarali i o saradnji privrednih komora Srbije i Hrvatske i planovima za organizovanje privrednog samita dve države tokom 2019. godine, dodaje se u saopštenju.

Saglasili su se, kako se navodi, da bi poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Srbiji bila dobar signal za dalje unapređenje saradnje i međudržavnog dijaloga.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike