Brnabić o izjavi Rame: To je poznat stav, nadam se da će dijalog biti nastavljen uz ukidanje taksi

Foto: Beta / Slobodan Miljevic

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je izjava premijera Albanije Edija Rame da pregovori Beograda i Prištine treba da budu okončani međusobnim priznanjem poznat stav, ali da se ona nada da će se dijalog nastaviti brzo uz ukidanje taksi na robu iz Srbije i poštovanja potpisanih regionalnih sporazuma.“To je minimum minimuma“, rekla je Brnabić novinarima u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Ona je kazala da je specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel preporučio da se treba fokusirati na ekonomiju, „jer kada je bolja ekonomska situacija i poboljšan kvalitet života lakše se razgovara o političkim pitanjima i postižu kompromisi“.

Brnabić je dodala da je izjava Edija Rame u potpunosti u suprotnosti sa onim o čemu je razovarala sa Ričardom Grenelom.

Kako je istakla, u razgovoru sa Grenelu ona je ukazala da Beograd ni u najtežim političkim okolnostima nije obustavio robnu razmenu i privrednu saradnju sa Prištinom.

„Ni 2004. nakon pogroma Srba, ni 2008. nakon jednostanog proglašenja nezavisnosti Kosova, ni kada je uhapšen direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić – dan nakon hapšenja kompanije iz centralne Srbije bile su na poslovnom sajmu u Prištini“, kazala je Brnabić.

Kako je dodala, „mi smo uvek govoreli da kada se politički teško uspostavlja veza, privreda treba da vodi a mi ćemo kao političari pratiti.

„Veze nikada nisu bile prekinute kao novembra 2018. kada je priština uspostavila takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, istakla je ona.

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u četvrtak u Novom Sadu da kosovski lideri treba da podrže dijalog Kosova i Srbije i da on treba da se okonča međusobnim priznavanjem, kako bi onda i ostale zemlje lančano priznale kosovsku nezavisnosti, preneo je Kosovo onlajn.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike