Brnabić na sastanku s Oreškinom: Rusija pouzdan partner i tradicionalni prijatelj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u razgovoru s ruskim ministrom ekonomskog razvoja Maksimom Oreškinom da je Rusija pouzdan partner i tradicionalni prijatelj, a ujedno i jedan od najznačajnih ekonomskih partnera Srbije.

Oreškin je rekao da je ruski kapital u značajnoj meri učestvovao u ulaganjima u srpskim kompanijama i ocenio da je ovo veoma povoljan trenutak za učešće srpskih kompanija i robe na ruskom tržištu, naročito u oblasti razvoja infrastrukture.

Sagovornici su ocenili da postoji značajan potencijal za srpsko-rusku saradnju u oblasti visokih tehnologija i inovacija, kao i saradnja između naučno-obrazovnih ustanova, saopštila je Vlada Srbije.

Govoreći o bilateralnim odnosima, Brnabić je ocenila da se oni zasnivaju na međusobnom uvažavanju i poverenju, kao i kontinuiranoj podršci dve zemlje u mnogim oblastima.

Premijerka je rekla da se u februaru obeležava i 180 godina diplomatskih odnosa, kada je predviđena poseta ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Srbiji.

Brnabić je kazala da bi, imajući u vidu da dve zemlje imaju potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, za Srbiju bila od izuzetnog značaja podrška Rusije za dalju liberalizaciju uvoza pojedinih srpskih proizvoda.

U saopštenju se dodaje da je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin na sastanku uručio premijerki Brnabić čestitku predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva povodom predstojećeg Dana državnosti Srbije.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike