Brnabić: Kurti najavljuje dalje kršenje CEFTA sporazuma

Ana Brnabić je novinarima u Beogradu rekla da sve što se tiče međusobne trgovinske saradnje na Balkanu je jasno definisano CEFTA sporazumom i aneksima koje sadrži.

"Mi ne kršimo CEFTA sporazum ukoliko urade to što najavljuju, bez obzira da li ukinu 100 odsto takse sa BiH. Ništa se specijalno neće promeniti. Nastaviće da krše CEFTA sporazum, kao i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji imaju sa EU", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je pozvala sve albanske političare u Prištini da još jednom razmisle o kršenju međunarodnih sporauzma, jer, kako kaže, dobiće samo to da im iz Međuanrodne zajednice govore da su jedina prepreka za slobodnu trgovinu na Balkanu.

"Moja poruka je, molim vas, pogledajte CEFTA sporazum koji je potpisan 2006. godine i pridržavajte ga se", rekla je Brnabićeva.

Navodeći da Kurti na taj način najavljuje i sprečavanje slobodnog kretanja ljudi, Brnabićeva je ukazala da je Beograd i predsednik Aleksandar Vučić još pre nekoliko godina pozivom na "mini Šengen" dao pravac u kojem ceo Zapadni Balkan treba da se kreće, a što bi značilo i ljudima i privredi.

Brnabićeva kaže da je to juče potvrđeno potpisivanjem Deklaracije sa Severnom Makedonijom i Albanijom i izražava nadu da će se i ostatak tog regiona pridružiti toj deklaraciji.

"To je najbolje za ljude bez obzira da li su Albanci, Srbi, Makedonci. Potpuno je nebitno. To je jedini način da mladi ostanu ovde i ako Kurti ili bilo ko drugi iz Prištine želi da otera mlade jlude odavde, onda su ovim što rade na dobrom putu", ocenila je Brnabićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike