Brnabić: IKT nosilac ekonomskog rasta Srbije, prosečna plata 175.000 dinara

Zajedno smo došli do toga da je IKT najjača industrija u Srbiji, a tek smo na početku i tek smo stvorili bazu za dalji rast, poručila je Ana Brnabić.

"Suficit u IKT industriji ove godine biće preko milijardu evra, u prehrambenoj industriji za prvih sedam mesec 388 miliona evra, u autoindustriji 414 miliona evra, u poljoprivredi 430 miliona evra. Dakle, IKT je zaista nosilac razvoja ekonomskog rasta Srbije i dodate vrednosti koja se stvara ovde", naglasila je Brnabićeva.

Dodala je da je prosečna zarada u ovoj oblasti tri puta veća od prosečene plate u Republici i iznosi 175.000 dinara.

Brnabićeva je navela da u Kancelariji za IZ i e-Upravu Vlade Srbije radi 65 odsto žena, da 64 odsto pobedničkih timova na takmičenjima iz informatike u osnovnim školama čine devojčice i da je Srbija već ostvarila cilj rodne ravnopravnosti u oblasti digitalnih tehnologija.

Brnabićeva je istakla da Vlada pomaže razvoj IKT sektora kako bi mladi, obrazovani i pametni ljudi mogli da ostanu u Srbiji, osnuju porodice i grade karijere u svojoj zemlji, da oni koji su otišli mogu da se vrate i da stranci koji žele da ovde dođu imaju priliku da nađu posao. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар