Brnabić i Pič o unapređenju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i svetu

Premijerka Brnabić je posebno istakla značaj ekonomske saradnje, ukazavši da je trgovina usluga tokom 2022. godine prevazišla 1,1 milijardi evra ukupne vrednosti, saopšteno je iz kabineta predsednice Vlade Srbije.

Pič je potvrdio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva da radi na intenziviranju bilateralnih kontakata dve strane.

Sagovornici su se saglasili da su posebno značajne oblasti za unapređenje bilateralne saradnje energetika i nauka i tehnologije, dok je Pič naglasio dodatnu spremnost UK da aktivno doprinese razvoju infrastrukturnog povezivanja na Zapadnom Balkanu.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, Brnabić je ponovila da je dijalog, uz ispunjavanje prethodno dogovorenog, jedini način za prevazilaženje otvorenih pitanja i postizanje uzajamno prihvatljivog rešenja. Dodatno je istakla da očuvanje mira i stabilnosti predstavlja osnovni prioritet Beograda.

Pič je ponovio opredeljenje Ujedinjenog Kraljevstva za očuvanje mira i napretka regiona, kao i da London, u tom kontekstu, podržava kako Berlinski proces, proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU, tako i sve druge inicijative koje doprinose unapređenju konkretne saradnje u regionu.

Brnabić je informisala sagovornika o napretku koji je Srbija postigla u oblasti vladavine prava kroz intenzivan rad na usklađivanju zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, a pre svega u oblasti pravosuđa.

Premijerka je tokom razgovora čestitala specijalnom izaslaniku Piču na imenovanju u Dom lordova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se ranije danas sa specijalnim izaslanikom Stjuartom Pičom. 

Vučić je upoznao lorda Piča sa "pozicijama Srbije u pogledu aktuelne situacije u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji". 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike