Brnabić i Dačić pojasnili zašto je Kosovo tzv. Kosovo

Ana Brnabić je to rekla na 101. seminaru Rouz Rot koji u naredna tri dana u Domu Narodne skupštine organizuje Parlamentarna skupština NATO-a.

Na pitanje parlementarke iz Severne Makedonije zašto govori takozvano Kosovo, premijerka je podsetila da Prišitna ne poštuje ni svoje akte, a ni Briselski dogovor, dodajući da je nerazumno očekivati da se ide u pregovore o drugom sporazumu kada ni devet godina nakon prvog nisu ispunili obaveze.

"Sve što sam govorila (tzv) u skladu je sa situacijom na terenu kako je Kosovo viđeno od strane najrelevantnijih međunarodnih organizacija kao što su UN, ali i preko 50 odsto članica UN koje nisu priznale i prihvatile jednostrano priznatu nezavisnost naše pokrajine", odgovorila je Brnabićeva na seminaru kojem prisutvuju i brojni parlametarci iz Norveške, Turske, Švajcarske, Luskemburga, država nastalih raspadom SSSR-a, kao i iz regiona.

"Ne prihvatamo i ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova, to nije u skladu ni sa našim Ustavom ni Rezolucijom 1244 (SB UN)", rekla je premijerka.

Naglasila je da Kosovo u UN nema stolicu i nije međunarodno priznati entitet u skladu sa međunarodnim normama.

Prema njenim rečima, potpuno je jasno zašto se govori na taj način.

"Potpuno je jasno i to da je Beograd iskreno posvećen dijalogu sa Prištinom, da smatramo da je nemoguće doći do dogovora o normalizaciji, uzajamno prihvatljivog i dugoročno održivog rešenja", rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da moramo da se okrenemo budućnosti, da vidimo kako takve stvari da prevaziđemo i obezbedimo dugoročan mir i stablnost bez kojih nema boljeg kvaliteta života.

"I kada premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da mu dijalog nije jedan od prioriteta, već radna mesta, plate i kvalitet života, to prvenstveno znači dijalog sa Beogradom, jer bez rešenja nema ni stablnosti, ni otvaranja radnih mesta, ni prosperiteta", kazala je premijerka.

Brnabićeva je rekla da Priština i kod osnivanja vojske nije postupila u skladu sa svojim internim aktom – ustavom koji jasno kaže da ako se takve stvari dešavaju moraju da imaju podršku Srba, a Srbe niko nije pitao.

Toliko o toj oblasti i vladavini prava, rekla je Brnabićeva i naglasila da na strani Prišitne nije videla spremnost na dijalog, a što govori i sve veći napad na Srbe i protivljenje Zajdenici srpskih opština (ZSO).

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je naglasio da se ne govori o tzv. Kosovu jer je ono deo Srbije već o tzv. nezavisnoj državi, podsećajući u odgovoru severnomakdeonskoj poslanici na istorjiat sale u kojoj se učesnici skupa nalaze, kao i na to da je nekada služila svim republikama SFRJ, pa i Makedoniji.

Dodao je da zato želi da podseti šta su i ko bile pokrajine, a šta republike, koje su imale pravo na samoopredeljenje, što je. kako je podsetio, zaključila i Badinterova komisija na osnovu međunaodnog prava.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар