Brnabić i Boneli: Srbija se dobro pokazala u upravljanju migrantskom krizom

Šefica Unhcr-a istakla je da je svedok solidarnosti i podrške i dobro koordinasanog odgovora na migrantsku krizu u Srbiji, naročito kada su u pitanju osetljive grupe.

Navela je da je načinjen izuzetan napor kada je u pitanju integracija ljudi koji žele da ostanu i žive u Srbiji. Boneli je istakla da deca migranata imaju pristup svim nivoima obrazovanja, a da je naročito ponosna na činjenicu da su ove godine, prvi put, na državne fakultete u Srbiji upisani i izbeglice koje nisu iz regiona.

Takođe je pohvalila što je Srbija, kao jedna od prvih zemalja, započela vakcinaciju migranata.

Govoreći o Regionalnom stambenom programu za izbeglice sa prostora bivše Jugoslavije, Brnabićeva je posebno istakla doprinos i pomoć Unhacr-a budući da stabilizacija prilika u regionu zavisi i od dugoročnog rešavanja ovih pitanja i predstavlja primer dobre prakse u regionu.

Predsednica vlade istakla je da je izuzetno ponosna što je ove godine regionalna nagrada koju dodeljuje Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice za izuzetan doprinos u pomoći izbeglicama, raseljenima i ljudima bez državljanstva prvi put dodeljena predstavniku iz Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар