Britiš petroleum, profit od kog „peku oči“

Rekord je time veći što je Britiš petroleum izašao iz partnerstva sa ruskim Rosneftom zabeleživši gubitak od 25 i po milijarde dolara.

Glavni razlog za rekodnu zaradu je naglo povećanje potražnje za naftom i njenim derivatima u postpandemijskom periodu.

Prvi čovek Britiš petroleuma Bernard Luni je u novembru 2021. godine tržište energentima opisao kao "mašinu za pravljenje novca".

U međuvremenu, rat u Ukrajini je doveo do dodatnog povećanja cena energenata, jer je Rusija drugi najveći proiyvođač sirove nafte posle Saudijske Arabije i dominantni proizvođač prirodnog gasa u svetu.

Apeli da se BP oporezuje

Velika Britanija suočava se sa najvišom stopom inflacije u poslednjih trideset godina. Cene energenata su naglo skočile u aprilu.

Strahuje se da bi čak milion i tri stotine hiljada građana moglo da padne ispod praga siromaštva zbog ogromnih računa.

Zato su sve glasniji pozivi da se Britiš petroleum, kao i drugi energetski giganti, jednokratno oporezuje, a taj novac iskoristi za subvencionisanje najsiromašnijih građana.

Najglasniji u takvim apelima su laburisti, predvođeni ser Kirom Starmerom, koji ističe da bi trebalo oporezovati sve firme koje eksploatišu naftu i zemni gas u Severnom moru.

Italija je već uvela ovakav porez, jednokratno podigavši poresku stopu za profit na energente sa 10 na 25 odsto.

Britanska vlada štiti energetske gigante

Vlada Borisa Džonsona protivi se jednokratnom porezu. Njen stav je da bi jednokratni porez odvratio kompanije da dugoročno ulažu u Veliku Britaniju.

Ulica Dauning broj 10 obrazlaže da bi na srednji i dugi rok građani bili na gubitku u zamenu ze kratkoročnu novčanu pomoć.

Sa druge strane, energetski giganti, koji raspolažu ogromnim suficitom u ovom trenutku, obećavaju da će čak petinu uložiti u obnovive resurse u Britaniji.

Vlada opet yadržava pravo da uvede jednokratni porez ukoliko obećana ulaganja budu izostala.

No, vođa liberaldemokrata Ed Dejvi ističe da je "nemoguće opravdati neoporezivanje Britiš petroleuma u trenutku kada ostvaruje profit od koga peku oči, dok se narod muči da plati račune".

Obećana ulaganja

Britiš petroleum obećava da će do kraja decenije uložiti 18 milijardi u obnovljive energetske resurse, ali i eksploataciju fosilnih goriva u Britaniji.

S obzirom na nejasan rečnik, teško je reći koji deo novca će otići u razvoj nefosilnoh goriva, a koji u proširivanje eksploatacije nafte i gasa u Severnom moru.

Prošle godine na samitu u Glazgovu, britanska vlada najavljivala je obustavljanje ove eksploatacije u cilju svođenja fosilnoh goriva, a samim tim i zagađenja, na nulu.

Danas to više niko ne pominje.

Dobra vest za penzionere je najava Britiš petroleuma da će otkupiti sopstvene akcije po ceni od 5,46 dolara po akciji.

S obzirom na to da dobar deo ulagača u BP otpada na penzione fondove, to će pospešiti visinu penzija nekih građana.

Nastavak debate o porezu

Do kraja nedelje slične podatke za zaradu u prvom kvartalu 2022. godine trebalo bi da objavi i kompanija Šel.

Očekuje se da će njen profit biti još veći od Britiš petroleuma.

Zato je izvesno da će se debata o jednokratnom oporezivanju energetskih profitera u Britaniji nastaviti.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike