Britanci odaju počast kraljici Elizabeti, očekuje se da će red biti dug do šest kilometara

Počasni plotuni i Big Ben oglašavali su se svakog minuta tokom poslednjeg putovanja kraljice Elizabete Druge iz Bakingemske palate.

Njen kovčeg, uvijen u zastavu sa kraljevskim grbom, nosio je imperijalnu državnu krunu. Za njim kuća Vindzora, ujedinjena u žalosti. Kraljičino telo izloženo je u Vestminsterskom holu, sagrađenom u vreme Vilijama Osvajača – simbolu ustavne monarhije. Oproštaj naroda od suverena trajaće do njene sahrane u ponedeljak.

Red građana, koji čekaju da odaju poslednju poštu preminulom suverenu raste velikom brzinom i u ovom trenutku završava se nekoliko stotina metara dalje, a to je tri i po kilometra od zgrada parlamenta duž južne obale Temze.

Prva je, pre dva dana, u red stala unuka nekadašnjeg predsedavajućeg parlamenta Sri Lanke koga je kralj Džordž Šesti proglasio vitezom.

"Bilo sunce ili kiša, nije važno. Želim da ostanem i odam poštu", rekla je Londonka poreklom iz Sri Lanke Vanesa Nantukumaran.

Građane, koji već danima čekaju, bodrio je i poglavar Anglikanske crkve i kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi pored čijeg sedišta, palate Lambet, red prolazi.

Ističe da preminulu kraljicu i njenog naslednika kralja Čarlsa Trećeg vezuje uverenost da, kako je rekao, "biti lider znači biti odani sluga".

Inače, vlasti očekuju da će ovaj red biti još pet do šest kilometara duži i staza je već dobro obezbeđena i obeležena. Tokom vikenda očekuje se da će vreme čekanja preći 30 sati u proseku.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike