Brisel razmatra da li projekat pruge Beograd-Budimpešta u skladu s pravilima EU

Evropska komisija razmatra da li je projekat izgradnje brze železničke pruge Beograd-Budimpešta u skladu s pravilima Evropske unije o konkurentnosti, saopštila je danas u Briselu portparolka u Komisije Maja Kocijančič.

Dodala je da zato još ne može reći ništa konkretnije.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara o tome da li u projektima Kine i šesnaest evropskih zemalja, čiji su se pemijeri danas sastali u Budimpešti, postoje i poslovi protivni propisima EU i izvan okvira odnosa EU-Kina, budući da postoje projekti koje direktno finansira kineska banka, poput obnove izgradnje brze železničke pruge Beograd-Budimpešta, za koju je kineska Eksport-import banka obezbedila 2,4 milijarde evra.

Maja Kocijančič je rejla da se kineski poslovi i investicije u okviru mehanizma za saradnju Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope „dopunjavaju sa ukupnom saradnjom EU-Kina“, u kojoj prvenstvo imaju trgovina, investicije i povezivanje.

Navela je da 11 članica EU učestvuju u tom formatu saradnje s Kinom, a Unija na samitu u Budimpešti je posmatrač.

Radi se o tome, kako su ranije preneli izvori u Evropskoj komisiji, da se utvrdi da li se kinesko ulaganje u mađarsku deonicu buduće brze pruge Beograd-Budimpešta u potpunosti uklapa u propise EU koji nalažu da za takve investicije moraju biti objavljeni tenderi koji garantuju da će poslove dobiti najkonkurentniji ponuđač.

Mađarska vlada je saopštila da će uskoro objaviti takav tender za deo pruge u Mađarskoj, pošto je ona članica EU.

Srbija, koja nije u Uniji, s Kinom je sklopila ugovor o izgradnji deonice te pruge pod uslovima za koje vlada u Beogradu smatra da su najpovoljniji.

Na samitu „16+1“ u Budimpešti učestvuju premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić.

Kabinet Zorane Mihajlović je saopštio da je danas u Budimpešti potpisan komercijalni ugovor o izgradnji 30,9 kilometara auto-puta od Preljine do Požege, na drumskom Koridoru 11 kroz Srbiju.

Kineski premijer Li Kećijang je u Budimpešti saopštio da će Kina obezbediti još tri milijarde dolara za razvoj zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, ;zadužen  za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović je istovremeno izjavio u Bratislavi da je Srbija posvećena izgradnji „zajedničke vizije“ s Kinom i zemljama Centralne i Istočne Evrope (CEE) u okviru mehanizma „16+1“ i da želi zajednički ekonomski napredak zasnovan takođe na kineskoj podršci razvoju inovacionih kapaciteta kroz transfer znanja i tehnologija.

„Taj transfer se odvija kroz zajedničke razvojne i istraživačke centre, laboratorije, kao i izgradnju inovacionih i industrijskih parkova koji su tačka spajanja inovacija, nauke i industrije“, rekao je Popović i dodao da su uzor takvi parkovi u kineskim razvojnim centrima u Sudžou, Šijanu i Šenženu.

Portal „Politiko“ u izveštaju iz Budimpešte danas piše da su „lideri na Zapadnom Balkanu toplo primili kineske ekonomske inicijative i radili na prijateljskim vezama s Pekingom“, i navodi da je „u Srbiji koja je dosad privukla najveće kineske investicije, Kina izgradila fabrike i obezbedila sredstva za izgradnju puteva, mostova, energetskih i železničkih projekata“.

„Politiko“ piše da je „ključni kineski projekat u regionu brza pruga Beograd-Budimpešta, čija deonica kroz Srbiju će početi da se gradi ove nedelje, a koja će omogućiti da se  preko Srbije kineska roba iz grčke luke Pirej ;brzo prevozi u EU“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike