Brankica Janković: Sramota je okrenuti glavu na nasilje

Prošle nedelje počela je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Učestvuje više od 100 država sveta i više od 1.700 organizacija. Aktivnosti se završavaju 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podseća da je sve do sedamdesetih godina nasilje nad ženama bilo ne samo tabu tema, već "porodična stvar".

"Ove godine se navršava 20 godina otkako je ovaj vid nasilja ušao u naš krivično-pravni sistem i to je prepoznato kao krivično delo, to je istorijsko dostignuće. Treba da podsetimo da je to veoma značajan iskorak i da od tada borba neprestano traje i jako je dobro što se stalno rade intervencije u zakonima", navodi Jankovićeva.

Ističe da je za smanjenje nasilja potrebno više – da se izmene duboko uvreženi patrijarhalni obrasci.

"Mediji su promenili nek stvari u pristupu, ali i dalje ćete videti previše senzacionalističkih priča, nedopustivih naslova i priča koje pronalaze razloge zašto je muškarac to uradio, i dalje svaljujući krivicu na ženu, a ne na nasilnika", rekla je poverenica.

Poručuje da nije sramota prijaviti nasilje, da nije žena kriva, da niko nema pravo da izvrši nasilje.

"Sramota je okrenuti se, ne pomoći, ne pozvati policiju, moramo vratiti odgovornost jer deca gledaju u nas", zaključila je Brankica Janković.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike