Braco Azarić – slikar banatske ravnice

 

Braco Azarić slika duže od četiri decenije, a izložba u kikindskom Narodnom muzeju otvorena je trideset godina nakon njegovog prvog izlaganja u ovoj ustanovi:

"Izlažem u jednom ekspresionističkom stilu. Imamo slika klasičnih, pejzaži, mrtve prirode, aktovi, obuhvaćen je ceo jedan period slikarstva tridesetak godina."

Po rečima likovnih kritičara Azarić ne prikazuje utiske koje svet na njega ostavlja, već je on taj koji sebe u taj svet utiskuje. Njegovi potezi su konkretni, na momente naizgled grubi i sirovi, ali je njegov krajnji izraz suptilan i melanholičan, bez patetike.

"On je do svog ekspresionizma došao sopstvenim putem, sopstvenim izrazom", kaže Vlado Dobrijević, likovni kritičar. "Slika seoske motive. On je može se reći slikar pesnik banatske ravnice. On slika ljude velikih ruku, žene širokih bokova, on je slikar tla ravnice i slikar linije gde se spaja čovek sa zemljom, a ne pomera se ni gore ni dole."

Azarić je jedan od osnivača KUD "Livac" i tradicionalne gradske smotre likovnih amatera Kikinde. Učesnik je brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi i kolonija u zemlji i inostranstvu.

Na inicijativu Brace Azarića u Novim Kozarcima osnovana je "Galerija Zdravko Mandić".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike