Božović: Tražim odluku uredništva zbornika radova kojom su plagirani radovi Martinovića izbrisani

Bivši poslanik Balša Božović saopštio je danas da su „desetine stranica sa plagiranim radovima“ funkcionera Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića „izbrisane iz elektronskih izdanja Zbornika radova Pravnog fakulteta“.

Božović je istakao da se to desilo „dva dana nakon što je objavio da je Etička komisija Pravnog fakulteta u Novom Sadu zaključila da je u redu što je Martinović plagirao svoje radove, jer je to učinio pre 2010. kada nije postojao Kodeks o akademskom integritetu na tom fakultetu“.

„Podneo sam žalbu na odluku Etičke komisije Pravnog fakulteta u Novom Sadu Senatu Univerziteta koji je drugostepeni organ u ovom postupku, ali i zatražio od uredništva Zbornika radova da mi dostavi odluku kojom su Martinovićevi plagirani radovi izbrisani iz elektronskog izdanja Zbornika“, naveo je Božović.

Prema njegovim rečima, „što se tiče brisanja Martinovićevih radova, postoje dve mogućnosti – ili je neko falsifikovao jedan od naših najrenomiranijih časopisa u zemlji da bi zaštitio Martinovića, ili je vođen nekakav tajni postupak, daleko od očiju javnosti, nakon kog je zaključeno da je Martinović ipak plagirao radove i doneta je odluka da se njegovi radovi uklone.

„Ovaj nestanak plagiranih radova iz Zbornika čini odluku Etičke komisije fakulteta da ne pokrene postupak utvrđivanja plagijata još čudnovatijom. Jer, ako Komisija kaže da nije moguće utvrditi da li su radovi pre 2010. godine plagirani čemu onda brisanje radova iz Zbornika?“, naveo je Božović.

On je istakao da je „na ovu čudnu odluku Etičke komisije da ne pokreće postupak utvrđivanja Martinovićevih plagijata uložio žalbu jer su članovi komisije, kao ugledni pravnici, potpuno neobjašnjivo, prevideli činjenicu da je, ukoliko u vreme Martinovićevih plagijata nije bilo Kodeksa, bilo ipak važećih zakona, čestitosti i moralnih i akademskih načela“.

„Da li je skrivanje njegovog plagijata preče od ugleda našeg drugog po veličini univerziteta? Ovo je najjači udar na visoko obrazovanje do sada i postaraćemo se da ne prođe bez odgovora“, poručio je Božović, navodeći da se u prilogu mogu naći „plagirani radovi Martinovića koji su se do skora mogli naći na sajtu Zbornika“.

(Novi magazin)

Napišite komentar