Boško Obradović iz Dveri i Jelena Obradović iz SNS-a za RTS o izbornim uslovima

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da se dijalog vlasti i opozicije konačno ubrzava i da će se u septembru znati konkretnije informacije po pitanju izbornih uslova.

"Tokom jučerašnjeg sastanka je dogovoreno da dijalog bude završen krajem avgusta, najkasnije početkom septembra kada ćemo dobiti odgovore vlasti na naše opozicione zahteve koje smo isporučili u prethodnih 12 sastanaka ove Radne grupe u Narodnoj skupštini", navodi Obradović.

Dodaje da Evroparlamentarci treba da izrade Radni dokument o izbornim uslovima. 

"Takođe do kraja avgusta treba da dobijemo i Radni dokument o izbornim uslovima od delegacije Evropskog parlamenta i oni treba ponovo da dođu 17. i 18. septembra kada treba da bude završen i taj drugi kolosek, što znači da ćemo u narednih mesec, mesec i po dana znati na čemu smo", navodi Obradović.

Lider Dveri je podsetio da su prihvaćeni predlozi da se dijalog na oba koloseka, i sa prisustvom i bez prisustva delegacije Evropskog parlamenta, završi najmanje šest meseci pre sledećih izbora.

On je ocenio da je "sada sve na vlastima" i da oni treba da odgovore na opozicione zahteve. 

"Država Srbija spremna da razgovara i vodi dijalog" 

Jelena Obradović, poslanica Srpske napredne stranke navodi da su na jučerašnjem sastanku sumirani rezultati i predlozi svih stranaka koje su želele da učestvuju u ovom dijalogu i koje žele u narednom periodu da participiraju na izborima.

"Srbija danas na čelu sa predsednikom Vučićem je itekako spremna da razgovara i vodi dijalog što smo i potvrdili na svim prethodnim sastancima koji se vode u našoj najvećoj instituciji – Narodnoj skupštini Srbije. Na sastanku su učestvovale i sve političke partije koje su na prethodnim izborima pokazale određeni legitimitet i što je izuzetno važno na jučerašnjem sastanku su sumirani svi oni rezultati i predlozi svih stranaka koje su želele da učestvuju u ovom dijalogu i koje žele u narednom periodu da participiraju na izborima", navodi Obradovićeva.

Ističe da je Država Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem spremna da razgovara o tim predlozima i da se nađe zajednički stav i mišljenje kako bi se unapredio izborni proces koji je, kako kaže, defakto bio unapređen u odnosu na prethodni period jer se na tome radilo.

"Ja sam gotovo uverena da će se najveći deo tih zahteva, gotovo preko 70 odsto biti usvojeno i sa jedne i sa druge strane, ali što će defakto biti rezultat da sve strane koje učestvuju u tom izbornom procesu budu zadovoljne, a ti uslovi će biti jednaki za sve", poručila je Obradovićeva. 

Navodi i da lider Dveri Boško Obradović vrlo dobro zna da su izbori 2020. bili demokratski.

"A njihova odluka da bojkotuju izbore ih je koštala pa su danas promenili mišljenje i itekako žele da učestvuju u dijalogu koji je inicirala Srpska napredna stranka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Država Srbije je danas itekako demokratska zemlja zato i vodimo ovaj dijalog", ističe Obradovićeva.

Ističe da se predlozi ne mogu predstavljati na ulici, upadima, nasiljem, kao što su to, kako kaže, činili predstavnici Dveri.

"Na taj način se ne sprovodi demokratija u Srbiji", poručila je Obradovićeva. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар