Bosilegrad: Stranci istražuju rudna ležišta

Od centra Bosilegrada udaljeno 30-ak kilometara, područje u kojem je 60-ih godina prošlog veka postojao rudnik. Na istoj žili, 100 metara ispod zemlje sada se crpi ruda, izvlači vagonima do postrojenja na površini. Tu ide na preradu, dobijaju se koncentrati sa sadržajima cinka od 50, bakra 20 i olova od 68 odsto.

„Imamo već opipljive rezultate vezano za uspešnu preradu rude, sada je ovo postrojenje u probnom radu, projektovano je da radi dve godine. Računamo da ćemo za to vreme uspeti da dokažemo sve potrebne parametre na osnovu kojih se može vršiti projektovanje rudnika”, kaže Miodrag Vukajlović, direktor „Bosil-metala”.

Radiće se i studija izvodljivosti sa idejnim rešenjima kako napraviti fabriku, odnosno rudnik optimalnog kapaciteta. Sada u postrojenju radi 130 radnika, uglavnom iz okoline Bosilegrada, ali i jedan rudarski inženjer iz Rusije.

„Nije mi važno gde radim, najbitnije je da su ljudi dobri. Način rada je isti, ovo smo napravili za 6 godina, naučili radnike kako da rade”, navodi Sergej Stepanov, rudarski inženjer iz Sibira.

„Nisam ranije radio u rudniku. Moj posao je na izvozu rude, tamo gde se otkopava utovarimo, onda izvezemo, ovde sipamo i to ide u flotaciju”, kaže Nikola Nikolov, iz Gornje Lisine.

Postrojenje se nalazi na 1250 metara nadmorske visine. Svi dobijeni koncentrati iz tri metala – bakra, olova i cinka, izvoze se u Kinu, Poljsku i Rusiju.

Britanska kompanija Mineko od 2010. godine u Bosil-metal uložila je oko 14 miliona dolara.

„Iduće godine će biti projektovanje i za 2,3 godine ćemo krenuti u izgradnju i puštanje komercijalnih pogona u kome bi trebalo da bude zaposleno 300 ljudi”, najavljuje Petar Radović, predstavnik „Mineka” u Srbiji.

„To nije samo što se zapošljavaju ljudi, već imamo tu i 40 posto i od 5 posto kapitalnih dobiti po zakonima Republike Srbije, i dolazi u budžet”, objašnjava Vladimir Zaharijev, predsednik Opštine Bosilegrad.

Dokazano je, kažu inženjeri, da na krajnjem jugoistoku Srbije postoji 3,5 miliona tona rude. To je i privredna i razvojna šansa ovog kraja.

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike