Borovnice na daljinski – Miroslav Aničić iz cele Evrope SMS-om kontroliše rod

Porodica Aničić se bavi proizvodnjom borovnice već nekoliko godina. Na 20 ari imaju 1.300 saksija, a po stablu uberu nešto manje od kilograma. Zadovoljni su ovogodišnjim rodom iako je i na njihov zasad u Ljutovnici uticalo promenljivo vreme.

‘’Bile su hladnoće, bili su toplotni udari i to se odrazilo. Ima par biljaka koje su nastradale, ali mislim da ću ih povratiti“, rekao je Miroslav Aničić.

Da bi ostvarili kvalitetnu proizvodnju puno se oslanjaju na savete stručnjaka.

‘’Najvažnije je praćenje, analiza zemlje, supstrata, lista i ploda. Bez toga ne može niko da očekuje i napamet da radi. To je uslov da bi se radilo, radila borovnica“, dodaje Aničić.

Uz stalnu edukaciju i pomoć čačanskih naučnika, Aničići, kažu, primenjuju i patente zemljaka.

Tako, sem u jeku berbe u zasadu ne moraju stalno da budu prisutni. U tome im pomaže daljinsko upravljanje sistemom za navodnjavanje.

‘’Meni je zasad 30 kilometara od kuće i pošto je meni posao specifičan, ja radim kao vozač, ali ja iz cele Evrope puštam sistem, uvid imam na daljinsko, na SMS poruku“, kaže Aničić.

Daljina im, ipak, ne pomaže u ostarivanju prava na subvencije, jer žive u drugoj opštini, a ni otkupna cena im ne ide u prilog, pa će deo roda otići u preradu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар