Borko Stefanović: Deklaracija o pomirenju Srba i Albanaca bez pitanja statusa

Deklaracija o pomirenju Srba i Albanaca, koju će uskoro objaviti Stranka slobode i pravde (SSP), sadrži elemente budućeg pregovaračkog procesa Beograda i Prištine čiji ishod ne bi bio priznanje nezavisnosti, ali ni zamrznuti konflikt, izjavio je danas zamenik predsednika ŠP Borko Stefanović.

On je za portal Istinomer.rs kazao da taj dokument oslikava „realističan pristup rešavanju kosovskog problema“ kao i da polazi od potrebe „pomirenja dva naroda i od potrebe saradnje institucija dva entiteta koju do sada nismo imali“.

„To su institucije poput tužilaštava za organizovani kriminal, tužilaštava za ratne zločine, sudova, medija, i potrebe saradnje na polju kulture, ekonomske saradnje ili saradnje po pitanju slobode kretanja. Zapravo, saradnje o svim pitanjima koja su na neki način ostala da ‘vise’ kroz Briselski dijalog“, kazao je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde.

Kako je naveo, ideja je da Deklaraciju o pomirenju usvoje parlamenti u Beogradu i u Prištini.

„Predlažemo konkretne korake, ali iznad svega toga postoji jedan politički plašt, ili ako hoćete životni plašt, a to je da se usredsredimo na potrebe čoveka koji živi na Kosovu ili ostatku Srbije, a sa druge strane da promovišemo dobre primere i jednog i drugog naroda, koji su se pomagali i međusobno spašavali“, kazao je Stefanović.

Zamenik predsednika SSP je dodao da pitanje statusa neće biti tretirano u Deklaraciji o pomirenju zato što je, po njegovim rečima, „jasno da se u ostatku Srbije posmatra status na jedan način, a u Prištini na drugi“.

„Mi smo shvatili da se u suštini ne treba iscrpljivati u potrebama da jedni druge ubedimo da naše viđenje statusa nije dobro. Zašto bismo na to trošili i vreme i energiju kada ima toliko stvari koje nismo uradili, koje su ostale nerešene i koje nam sputavaju normalan život“, kazao je Borko Stefanović.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike