Borelj pohvalio posvećenost Beograda dijalogu, Vučić: Nadamo se spremnosti i druge strane da postignemo kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u prethodnih 10 godina uspela da poveća trgovinsku razmenu sa EU i da danas ona iznosi 25 milijardi evra, što je, kako je naveo, pokazuje značaj Evropske unije i njenih članica za standarad naših ljudi.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, predsednik je naveo da je Beograd posvećen dijalogu, kao i do sada, i da će u narednom periodu biti još posvećeniji i da se nada da ćemo naići na istu odlučnost i sa druge strane.

"Druga tema, bio je problem vladavine prava kao tema pristupnih pregovora Evropskoj uniji i razgovarali smo i o problemima koje se tiču poglavlja 23 i 24, ali i drugih tema", naglasio je Vučić.

Predsednik je naveo da su razgovarali i o temama koje se tiču reformi u sektoru energetike o čemu je, kako je dodao, razgovarao i sa predstavnicima EU u Srbiji.

Treća tema sastanka je, kako je naveo Vučić, bila usklađenost Srbije sa deklaracijama Evropske unije koje se odnose na različita spoljnopolitička pitanja.

"Očekujem poteškoće, ali takođe smo razgovarali o problemu Kosova, ali mi smo se obavezali i odlučni smo da povećamo nivo usklađenosti sa deklaracijama Evropske unije i naravno biće nekih izuzetaka zbog teške pozicije i to ne krijem, ni ovde, ni tamo", kazao je Vučić.

Dodao je da "stvaramo veoma plodno tlo" i da su Ursula fon der Lajen i drugi bili spremni da nam pruže podršku u Beogradu.

"Ja sam se plašio da pričam o tome pre našeg današnjeg sastanka sa predsednicom Evropske komisije i imamo njihovu podršku i sad mogu da kažem da ćemo izgraditi železničku prugu između Beograda i Niša, ali i od Niša do Leskovca, Vranja, Tabanovce, Preševo i do granice sa Severnom Makedonijom", naveo je Vučić.

Dodao je da će to biti velika promena za našu zemlju, "jer je Srbija veća nego što izgleda" i da će to omogućiti bolju povezanost sa Bečom, Zagrebom, Solunom i Sofijom.

Borelj: Jasnije uskladiti spoljnu politiku sa EU

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Borelj je na konferenciji za medije istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perpsektivi Zapadnog Balkana, dodajući da je svakako Srbija centar tog regiona.

Naveo je da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa.

"Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija", napomenuo je Borelj.

Zahvalio je Srbiji na zančajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Takođe je naveo da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

"Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezebdnosna i spoljna politika", poručio je Borelj.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beogarda i Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

"Ohrabrio sam predsednik Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosov", ukazao je Borelj. 

Medijima su se nakon sastanka i radnog ručka u Briselu obratili predsednik Vučić i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Predsednik Vučić je juče doputovao u Brisel gde je već imao važne sastanke sa evropskim zvaničnicima.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je na Tviteru da je sa predsednikom Vučićem razgovarala o borbi protiv koronavirusa, evrointegracijama Srbije, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, ali i obnovi železničke pruge koja povezuje Srbiju i Severnu Makedoniju. 

Predsednik Vučić sastao se u Briselu i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, ali se posle tog sastanka još uvek niko nije oglasio.

U nastavku drugog dana radne posete sedištu EU, Vučić se sastaje sa izvestiocem Evropskog parlameta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, a posetu Briselu završava sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар