Borel: Želim da idem na Kosovo i u Srbiju ali ne pre formiranja nove vlade u Prištini

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je danas izjavio da Zapadni Balkan mora ostati na vrhu političkog programa Evropske unije i naglasio da se ne može zatvoriti niti menjati evropska perspektiva regiona.

Borel je u izlaganju i razgovoru sa poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta rekao da se za to mora dobro pripremiti zagrebački samit EU-Zapadni Balkan u maju iduće godine i, kako je naglasio, rekao da je on „snažno predan evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“.

On je ponovio da želi da uskoro ide na Kosovo i u Srbiju ali da ne vidi svrsishodnost da poseti Kosovo pre no što tamo bude formirana nova vlada.

Borel je ponovio svoje vidjenje da su i danas valjane pouke raspada bivše Jugoslavije i posledica onoga što je to donelo i naglasio da otud „ne možemo osporiti evropsku perspektivu Balkana“.

Po njegovim rečima „Zapadni Balkan je bio krupna vest i veliko razočaranje je usledilo na Zapadnom Balkanu pošto se uspostavilo da je nemoguće, odnosno da je odbijeno da se nastavi sa procesom proširivanja“.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike