Borbe u Severodonjecku i Slavjansku, najavljeni humanitarni koridori za civile iz „Azota“

Glavne borbe vode se u području Severodonjecka i Slavjanska. Ukrajinci, koji još pružaju otpor, priznaju da Rusi kontrolišu veći deo Severodonjecka. Optužuju ih da su uništavanjem sva tri mosta prekinuli puteve evakuacije iz tog strateški važnog grada. 

Ukrajinci tvrde da se još oko 500 civila krije u hemijskoj fabrici "Azot". Rusko Ministarstvo najavilo je za danas otvaranje humanitarnog koridora za civile iz te fabrike i pozvala ukrajinske snage da danas polože oružje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponavalja da njegova vojska ima dovoljno municije i oružja, ali da im je preko potrebno više oružja dugog dometa. Na listi zahteva nalazi se – 1.000 haubica, 500 tenkova, 300 višecevnih raketnih sistema, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

Turska je saopštila da je spremna da blokira prijem Švedske i Finske u članstvo u NATO-u na duže od godinu dana ukoliko ne dobije zadovoljavajuće garancije da su dve nordijske zemlje spremne da reše pitanje podrške kurdskim grupama koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike