Borbe u Severodonjecku i dalje traju – nastavlja se razmena vojnika između Rusije i Ukrajine

Nastavljena je razmena vojnika između Rusije i Ukrajine – Kijev je razmenio četiri ruska zarobljenika za pet Ukrajinaca, saopštio je guverner ukrajinske oblasti Nikolajev Vitalij Kim. 

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjapkov razgovarao je sa američkim ambasadorom Džonom Salivenom.

Šesti paket sankcija EU prema Rusiji, usvojen 3. juna, koji uključuje naftni embargo na sirovu naftu i određene prerađene naftne derivate iz Rusije podržala je i Švajcarska iako nije članica Evropske unije.  

UN upozoravaju da posledice prehrambene krize mogu biti izuzetno teške. Francuska je saopštila da je spremna da učestvuje u deblokadi luke Odesa, kako bi tamo bilo moguće slati brodove, uprkos činjenici da je tu miniran morski prostor.

"Ako Ukrajina očisti luke od mina, brodovi sa žitom će moći bez problema da krenu", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin. 

Sankcije protiv Rusije imaće neželjene efekte na ekonomiju SAD i to ne možemo izbeći, upozorava Erik Vudhaus, zamenik pomoćnika državnog sekretara za pretnje, finansije i sankcije.

Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrij Melnik tvrdi da je, uvoz ruskih proizvoda u Nemačku dostigao vrednost od šest milijardi evra i da je tokom prva četiri meseca 2022. godine povećan za 60 odsto. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore saopštilo je da je zamrznulo 44 nekretnine 34 ruska državljanina kojima su prethodno uvedene sankcije.

Objašnjavaju da tako ispunjava obaveze preuzete usvajanjem Odluka EU o uvođenju međunarodnih restriktivnih mera.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike