Borbe od Zaporožja do Hersona; Zelenski poziva da se ruskoj nuklearnoj industriji uvedu sankcije

Na istoku zatišje, na jugu Rusija gomila trupe. Britanska obaveštajna služba smatra da rat u Ukrajini ulazi u novu, žešću fazu – borbe se vode na 350 kilometara dugom frontu od Zaporožja do Hersona.

Ruska avijacija i artiljerija bile su veoma aktivne, ministarstvo odbrane tvrdi da će ciljevi specijalne operacije biti ostvareni.

Dve strane međusobno se optužuju za granatiranje Zaporoške nukelarne elektrane, najveće u Evropi. Rusi kažu da je ponovo pogođeno skladište nuklearnog goriva, ugašeni su svi požari i opasnosti nema.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski traži od predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da međunarodna zajednica oštrije reaguje i uvede sankcije i ruskoj nukleranoj industriji.

Uspešno se sprovodi dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu žitarica postignut uz posredovanje Turske i Ujedinjenih nacija. Sve nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu, posle provere, odobrili su isplovljavanje drugog konvoja brodova kroz crnomorski koridor.

Četri broda sa 170.000 tona žitarica krenula su iz Odese i Černomorska, u ukrajinsku luku stigao je prvi strani teretni brod od početka rata i čeka utovar žita.

Za Papa Franju izvoz ukrajinskih žitarica je znak nade i putokaz kako da se pokrene dijalog kojim bi se okončao rat.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike