Borbe na istoku i jugu Ukrajine ne jenjavaju, Kijev tvrdi da u blokiranim lukama čeka 25 miliona tona žitarica

Dok u gradu počinje obnova porušenih objekata, oko železare Azovstalj i dalje se vode borbe. Procenjuje se da je u bunkerima metalurškog postrojenja skriveno više desetina ukrajinskih boraca.

Petro Andrjuščenko, gradonačelnik Marijupolja tvrdi da su ruske snage krenule u juriš na čeličanu, usredsredivši se na uništavanje mosta za evakuaciju.

Konvoj autobusa koji je prevozio ljude sa jugoistoka Ukrajine, među kojima je oko 40 civila koji su se krili u čeličani "Azovstalj", stigao je u Zaporožje, grad pod kontrolom vlasti u Kijevu, saopštile su Ujedinjene nacije.

U ruskom bombardovanju škole u selu u Luganskoj oblasti ubijeno je šezdesetoro ljudi, tvrdi ukrajinski predsednik. U zgradi je bilo 90-oro ljudi koji su tu našli sklonište. Nastavljaju se i ruski raketni napadi u drugim gradovima na istoku i jugu zemlje, uključujući i Odesu.

Raketni napad na Odesu dogodio se u trenutku kada je u poseti tom gradu na Crnom moru boravio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Zbog toga je, nakratko, bio prinuđen da ode u sklonište.

Ukrajinski predsednik traži od Mišela da učini sve kako bi se otvorile ukrajinske luke blokirane ruskim akcijama i omogućio izvoz pšenice i kukuruza. Neophodno je, kaže, sprečiti krizu hrane u svetu, jer gotovo 25 miliona tona žitarica čeka izvoz iz Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prilikom obeležavanja Dana pobede da se Rusija preventivno oduprla agresiji i da je to bila jedina prava odluka, jer NATO nije želeo da je čuje.

U Kijevu je praznik skromno obeležen. "Ukrajina nikome neće dozvoliti da prisvoji pobedu nad nacističkom Nemačkom", poručio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Šef ruskog pregovaračkog tima sa Ukrajinom Vladimir Medinski rekao je da mirovni pregovori nisu stali i da se vode na daljinu.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike