Borba protiv steriliteta – nekom pomogne promena ishrane, a nekome ne pomaže ni VTO

Načelnica dnevne bolnice u Narodnom frontu dr Ana Mitrović kaže da je u tom, najvećem porodilištu u Srbiji ove godine obavljena 481 procedura stimulisanog ciklusa, kao i 45 krio-embrio transfera.

"Tim embriologa i lekara ima izuzetan uspeh i po vrednosti pozitivnog testa na trudnoću on iznosi gotovo 50 odsto, što je fantastično. Međutim, deo će završiti gubitkom rane trudnoće i kasnijim komplikacijama, pa finalni rezultat neće biti 50 odsto", napiminje dr Mitrović.

Ističe da Srbija sa 19 centara, šest državnih i 13 privatnih, ima dovoljno kapaciteta da pomogne parovima koji prema novoj odluci imaju pravo do 45. godine na VTO.

Povodom statistike prema kojoj 400.000 parova u Srbiji ima neki problem sa reprodukcijom, dr Mitrović ističe da nisu svi oni kandidati za vantelesnu oplodnju i da neki problem mogu da reše i promenom ishrane. 

"Svaki peti ili šesti par ima neki problem sa ostvarivanjem reprodukcije, kod nekih je dovoljna promena u načinu ishrane, a kod nekih ni sa veštačkom oplodnjom neće uspeti", napomenula je doktorka.

Apeluje na parove da što pre krenu da rešavaju pitanje potomstva, jer sa svakom godinom šansa da dobiju bebu opada. 

"Posebno za žene posle 43. godine sa svakim mesecom raste procenat onih koje izgubetrudnoću. Od pozitivnih testova mali broj završi i rađanjem živog deteta", napomenula je dr Mitrović.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike