Boravak u staračkom domu bez pokrića, država traži rešenje

Milion i dvadeset četiri hiljade dinara, dugovala je država domu u Knjaževcu, za šest korisnika. Uplatila im je samo 198.000, a prostali dug od 826.000, dovodi u pitanje rad doma.

"Mislim da trenutno nema rešenja za to, prošli su svi rokovi, oni nemaju način da to izmire, i sada smo mi prinuđeni da svoja potraživanja tražimo preko suda. Nama milion dinara u našem poslovanju, gde su ogromni troškovi, predstavlja stvarno veliki problem. Morali smo da podignemo kredit", objašnjava Miša Đurić, vlasnik doma za stare u Knjaževcu.

Radoslav Milovanović iz Udruženja privatnih domova za stara lica navodi da je mali broj lica smešten u staračkim domovima. 

"Imamo situaciju da imamo jako mali broj smeštenih korisnika, i to samo po prvom okvirnom sporazumu, imamo nezadovoljne privatne pružaoce usluga jer nisu naplatili sve onako kako su ugovorili sa državom. Najgore od svega je to što sada, po novom okvirnom sporazumu nema smeštaja, Centri za socijalni rad više ne šalju zahteve za smeštaj", objašnjava Milovanović.

Broj privatnika koji su potpisali novi sporazum u aprilu, gotovo je upola manji.

"Moram da priznam da interesovanje korisnika za smeštaj u privatne domove nije tako veliko. Nažalost u ovom trenutku i određeni broj domova koji se našao prošle godine u okvirnom sporazumu ove godine nije potpisao, tako da sada figurira 24 doma u okvirnom sporazumu. Mi činimo sve da animiramo pre svega Centre za socijalni rad da na objektivan način predstave usluge u privatnim domovima", navodi Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Problem dugovanja biće rešen odlukom Vlade, narednih dana, tvrde u ministarstvu. To je jedino moguće rešenje, kažu, jer je prekršen zakon. Kako objašnjavaju, Centri za socijalni rad su smeštali korisnike bez prethodno potpisanih ugovora, tako da je nastao vakuum period, u kojem su korisnici praktično u domovima boravili bez pokrića.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike