Bor, pripre terena za industrijsku zonu i stanove

Nadaju se otvaranju novih rudnika bakra i zlata, ali i boljem životu koji će privredna ekspanzija doneti.

Građani Bora znaju da je sudbina rudnika i njihova sudbina. Tako je bilo oduvek, jer u Boru gotovo da nema familije iz koje bar neko ne radi u RTB-u. Zato su sve oči uprte u  "Zi Đin Bor".

Kinezi su se obavezali da će u RTB investirati 1,26 milijardi dolara i zadržati svih 5.000 zaposlenih. Najavili su dva proizvodna ciklusa od po tri godine. Očekuju da se posle toga proizvodnja utrostruči.

U Boru prate potrebe rudnika i vrlo brzo će izgraditi industrijsku zonu, namenjenu malim pogonima, koji bi radili za potrebe basena. U tom gradu nadaju se i novim stanovnicima, jer tako velika industrija uvek privlači stručnjake.

"Predviđena je novo naselje na potezu Brestovac – Petna mesna – Bor 2 da se isparceliše 169 parcela za gradnju 169 stambenih objekata", kaže Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Čukaru Peki, područje gde je potvrđeno jedno od najbogatijih nalazište zlata na svetu, takođe je u vlasništvu  "Zi Đin". Na tom mestu, sasvim je  izvesno otvaranje rudnika.

Pe nego se to dogodi, moraće da se izmesti Borski aerodrom a to je prilika, kako veruju u lokalnoj zajednici, da se na novi način unapredi saobraćaj u ovom delu Srbije, privuku investitori i zaustavi migracija stanovništva.

U " Zi Đinu Bor", neprestano je otvoren konkurs za prevodioce sa kineskog.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike