Bojan Lazarević je među vodećim stručnjacima za obrazovanje u SAD, za RTS govori o nastavi budućnosti

Bojan Lazarević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da sve ukazuje na to da će u budućnosti veliki deo osnovno školskog i visokog obrazovanja biti organizovan kao mešovita ili onlajn nastava.

"Ono što je negde trend jeste da se u obrazovanju koristi mešovit pristup gde će jedan deo nastave da se realizuje potpuno onlajn, a drugi će zapravo biti uživo. Tako da tu imamo dva različata aspekta koji doprinose razvoju – socijalni aspekt i taj aspekt koji omogućava mladom čoveku da ima pristup informacijama, da ih prerađuje i proizvodi onlajn", objašnjava Lazarević.

Na pitanje kako pripremiti omladinu da upravlja informacijama tako što će ih transformisati u znanje odgovara da je najvažnije da mladi zaista prate trendove i da budu funkcionalno pismeni, da koriste najnovije tehnologije.

Ocenjuje da se u proteklih 20 godina mnogo toga promenilo kada je digitalna pismenost u pitanju.

"Kada sam ja bio u osnovnoj školi mi nismo imli ni kompjutere ni internet, sada sve to postoji i nastava se odvija onlajn. Tako da postoji jako veliki napredak u digitalizaciji i primeni savremenih tehnologija", navodi Lazarević.

Objašnjava da se deca i omladina u Srbiji ne razlikuje od američkih kada je reč o digitalnoj pismenosti i idu u korak sa njima. 

 "Svi oni koji su rođeni posle 2000. i oko 2000. idu zaista u korak i ne zaostaju u digitalnoj pismenosti za svetom. Ono što ja primećujem, posebno u obrazovnim ustanovama jeste da su naši đaci odlični u korišćenju tehnologija, ali postoj možda malo intezivniji trend u Americi da đaci zapravo proizvode, kreiraju sadržaj na internetu, kreiraju materijale, oni su vrlo ekstra korisnici, ali sve u svemu uopšte ne zaostajemo za svetom", objašnjava Lazarević.

U želji da pomogne našoj deci ne samo onoj koja žive u Srbiji, već i u dijaspori, a s ciljem da što bolje nauče srpski jezik i svoju tradiciju i kulturu uveo je sistemsko korišćenje virtuelne realnosti u obrazovanju.

"Početkom 2000. kada je okupila se grupa entuzijasta i eksperata oko ideje i škole Sava onlajn. Misija te škole je da promoviše srpski jezik, kulturu i tradiciju kod nas i posebno u dijaspori. Do sada je škola okupila oko 2.000 porodica iz osam zemalja koje na različite načine participiraju, učestvuju u različitim oblicima i aktivnostima u okviru te škole – radionice, onlajn časoviprezentacije i celokupna škola je bazarana na korišćenju savremene tehnologije", objašnjava Lazarević.

Cilj je, kaže gost Jutarnjeg programa, da se nove generacije približe jeziku, istoriji, običajima i drugim odlikama podneblja odakle su potekli, i da na taj način obogate njihove živote i time  doprinese da srpska kulturna baština nađe svoje mesto svuda gde žive ljudi našeg porekla.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар