Bogatić: Nagrade za preradu voća na tradicionalan način

U voćnjaku uvek ima posla. Posle orezivanja, sledi prihrana. Na 60 ari Gačići su zasadili više od 100 sorti voća.

 

"Imali smo bazu, pokojni deda je još bio kalemar, začetnik tog voćnjaka tu, mi smo to sad poslednjih desetak godina obnovili, neke nove sorte i krenuli smo u preradu, jer smo videli da ne možemo da utičemo na cenu sirovine", kaže Zoran Gačić, poljoprivrednik. I dodaje: "Trenutno raspolažemo sa 78 različitih vrsta proizvoda, od voća imamo neke stare sorte koje su zaboravljene, naše autohtone koje zahtevaju manje prskanja, koje su daleko otpornije daleko ukusnije nego ono što se nudi na tržišu".

Od malina i kupina, crne ribizle, kruške pljuskače, jabuke senabije, tročlana porodica pravi sirupe, slatko i džemove. Umesto da ga prodaju na pijaci, voće stavljaju u flaše i tegle.

Danijela Gačić kaže da im je cilj bio da zaokruže priču: "Da svo to voće i povrće preradimo, do finalnog proizvoda jer tako nam je isplativije. Sve proizvode radimo na tradicionalan način, bez konzervansa, aditiva, sve po recepturama naših baka".

Prošle godine Gačići su preradili oko 50 tona voća i na sajmovima u našoj i zemljama i regionu osvojili 7 šampionskih titula.

"Lep je posao, unosan ali i težak, naravno, uz pomoć dece sve to nekako stižemo, na stari način što su bake radile, majke naše, tako radimo i sad, bez dodatka, konzervanasa", kaže poljoprivrednica Milosava Gačić.

Gačići žele da uz pomoć države prošire kapacitete. Proizvodnju i preradu voća, do sada su finansirali sami.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike