Blokade i protesti i ove subote širom Srbije

Organizatori su ranije naveli preko 50 lokacija na kojima će biti organizavni protesti i blokade, kao i da će neke biti pešačke, a da će na pojedinim punktovima automobilima preprečiti puteve i tako zaustaviti saobraćaj.

Učesnici blokada i protesta zahtevaju da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi, a da predsednik Aleksandar Vučić ne potpiše izmene Zakona o eksproprijaciji. Ova dva zakona dovode u vezu sa lakšom realizacijom planova kompanije "Rio Tinto" da otvori rudnik litijuma u zapadnoj Srbiji. Smatraju da će time biti ugrožena imovinska prava, ako i životna sredina.

Reagujući na najave današnjih blokada oglasio se MUP i saopštio da "Ministarstvo unutrašnjih poslova, još jednom, želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova".

"Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova", navodi se u saopštenju MUP-a.

"Još jednom podsećamo građane da prijave zbog blokade puteva i saobraćaja mogu izvršiti pozivom na broj 0800104103. Takođe, prijava nasilja usled blokade puteva i saobraćaja može se izvršiti i putem mejla, slanjem poruke na adresu prijaviblokadu@mup.gov.rs", ističe MUP.

Mobilni timovi Institucije Zaštitnika građana će, kako je najavljeno, pratiti postupanje pripadnika policije tokom javnih okupljanja građana na ulicama nekoliko gradova Srbije.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике