Bljerim Reka: Posle otvaranja poglavlja 35 Srbija će morati da prizna Kosovo

Foto: print screen

Otvaranje poglavlja 35 u pregovorima o učlanjenju u EU nateraće Srbiju da prizna Kosovo, u suprotnom neće biti integracije u EU, ocenio je nezavisni kandidat za predsednika Republike Severna Makedonija Bljerim Reka.

„Tu se ultimativno od Beograda zahteva normalizacija odnosa sa Kosovom. Bez normalizacije odnosa sa Kosovom, Srbija ne može da postigne cilj učlanjenja u EU“, kazao je Reka za prištinske medije.

On smatra da će se priznavanje Kosova dogoditi u narednih 2-3 godine, kada bi zvanični Beograd trebalo da deblokira put učlanjenja Kosova u UN, da bi posle toga kao dve ravnopravne i suverene države postigli međusobna priznanja.

Nezavisni predsednički kandidat ocenio je da razmena teritorija nije rešenje za postizanje sporazuma dve zemlje.

„Prošao je jedan vek neprijateljstva Beograda i Prištine. Smatram da bi Srbija trebalo da izađe iz pozicija Miloševića ’90-tih godina i da prevaziđe kolonijalni mentalitet prema Kosovu, da prihvati realne činjenice i da ne ometa učlanjanje Kosova u UN“, rekao je Reka.

Priznanje Kosova po njegovim rečima može biti odloženo za naredne dve do tri godine, ali će posle toga uslediti, ali se to neće dogoditi zbog Kosova već zbog pregovora Srbije i EU i nakon otvaranja poglavlja 35.

Prema njegovim rečima Vlada Kosova trebalo je da posluša savet njenog saveznika SAD za suspenziju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Reka je bivši amabasador Mekedonije u Briselu i prorektor Univerziteta Jugozapadne Evrope u Tetovu. Prilikom kandidovanja za predsednika dobio je podršku opozicionih albanskih stranaka Severne Makedonije – Alijansa za Albance i pokreta BESA.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike