Bliži se odluka o novom rektoru Univerziteta u Beogradu, u igri dva kandidata

U našoj najstarijoj i najvećoj visokoškolskoj ustanovi smatraju da je 2020. godina bila možda i bolja nego što se očekivalo. Na kraju ovog semestra, postoji i više prostora za praktične vežbe.

"Nastava je tokom celog ovog semestra bila kombinovana, samo što je poslednji talas bio toliko intenzivan da mislim da se skoro sve odvijalo onlajn. Verujem da će fakulteti maksimalno iskoristiti smanjenje broja zaraženih da uvedu studente nazad u zgrade fakulteta. Ovo obećava da će ispitni rokovi moći normalno da se realizuju", ističe prof. Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Kažu i da je u vreme pandemije univerzitet pokazao svoju snagu i prilagodio se situaciji.

Novac za stipendije stiže i od izdavanja prostora zadužbina univerziteta.

"Ipak, najbitnije je zdravlje studenata. Univerzitet postoji radi studenata, ne radi nas koji smo profesori i baš zbog njih mislim da je važno da Vlada Republike Srbije zauzme jasan i precizan stav o restituciji. Univerzitet je predao, zajedno sa Maticom srpskom i SANU, svoj nacrt zakona o restituciji Vladi Republike Srbije", naveo je prof. Aleksandar Popović, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu.

Između dva svetska rata, sa imovinom procenjenom na milijardu tadašnjih dolara, Univerzitet u Beogradu bio je među tri najbogatija univerziteta u Evropi. Za sada je obnovljen rad 11 zadužbina i tri fonda.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар