Blinkenovo pismo Kurtiju – zahteva kompromise od Prištine i novi zamah u dijalogu sa Beogradom

U pismu Entonija Blinkena, koje objavljuju prištinski mediji, napomenuta su dva kratkoročna kompromisa – treba da se postigne dogovor o pitanju energetike na severu Kosova i da se napreduje sa pitanjem nestalih.

Prema Blinkenovim rečima, u interesu Kosova je da se ova pitanja reše i da posluže kao osnova za dalji napredak ka inkluzivnoj normalizaciji.

Američki sekretar poziva vladu da potvrdi sudske presude – posebno one koje se odnose na prava manjina, a istaknute su i prilikom nedavnih pritisaka SAD i drugih kosovskih partnera po pitanju Zajednice opština sa srpskom već́inom i zemljišta oko manastira Dečani.

Blinken je, međutim, kako se navodi u pismu, ponovio stav SAD da bi dijalog trebalo da se fokusira na međusobno priznavanje.

On je rekao da je odnos Kosova i Sjedinjenih Država ukorenjen u zajedničkim demokratskim vrednostima i posvećenosti suverenom i nezavisnom Kosovu.

"Kao prijatelj i partner Kosova, Sjedinjene Države se raduju što će raditi sa vama na potpunom sprovođenju agende predsednika Bajdena za naše odnose, uključujući jačanje vladavine prava, zaštitu prava manjina, promovisanje ekonomskog rasta i obezbeđivanje dugo odlaganog sporazuma između Kosova i Srbije, sa fokusom na međusobno priznanje", naveo je Blinken.

Dodao je da nerešeni odnosi Beograda i Prištine ostaju prepreka za članstvo u evropskim i evroatlantskim institucijama. On je rekao da je pristupanje Kosova zajednički cilj Kosova sa SAD. On je ponudio podršku dijalogu koji vodi Evropska unija.

"Verujemo da dijalog uz posredovanje EU ostaje najbolji forum za normalizaciju pregovora između Beograda i Prištine i u tom cilju blisko koordiniramo sa našim partnerima iz EU", napisao je Blinken.

Na kraju je rekao da Kosovo treba blisko da sarađuje sa novim američkim ambasadorom na Kosovu Džefrijem Hovenijerijem i američkim predstavnikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

"Obojica su spremni da razgovaraju o pojedinostima sa vama i vašim timom. Spremni smo da pomognemo Kosovu da ostvari svoje zajedničke ciljeve", zaključio je Blinken.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike