Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović tvrdi da nije kriv za paljenje kuće novinaru

Na početku današnjeg ročišta optuženi su se kratko izjasnili o krivici i negirali da su oni odgovorni za paljenje kuće novinara.

Tužilaštvo je u uvodnom izlaganju insistiralo da se optuženi u ponovljenom postupku opet saslušaju, a predložio je sudu i njihovo suočavanje.

Branilac optuženog Simonovića Viktor Gostiljac je istakao da u celosti osporava optužni predlog, navodeći da u izvršenju krivičnog dela nema umišljaja kako se navodi u optužnici.

Takođe, on je predložio sudu da se sasluša supruga optuženog Vladimira Mihajlovića, dok je drugi advokat Simonovića tražio da se saslušaju i Simonovićeva supruga i deca.

Odbrana je zatražila da se izdvoji iz predmeta građevinsko veštačenje, zahtevajući da se obavi novo komisijsko veštačenje Jovanovićeve kuće.

Branilac Aleksandra Mirkovića, kome se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, je predložio sudu da izuzme iz predmeta iskaz njegovog branjenika koji je dao u Policijskoj stanici Mladenovac, tvrdeći da je nezakonito saslušan.

Odbrana je zatražila da se iz predmeta izuzmu i saslušanja Mihajlovića i Vladimira Novakovića.

Advokat oštećenih, porodice Jovanović je rekao da ostaje pri isticanju imovinsko pravnog zahteva.

Sledeće suđenje zakazano je za 29. septembar kada će optuženi moći detaljno da iznesu svoju odbranu.

Postupajući sudija je na prethodnom ročištu spojila predmet protiv Novakovića sa ovim postupkom, pošto je Apelacioni sud nedavno ukinuo prvostepenu presudu kojom je Novaković bio osuđen na četiri godine i vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nakon ukidanja prvostepene presude kojom su Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković bili osuđeni na višegodišnje kazne zatvora ovaj predmet dobio je da sudi novi sudija, pošto je prethodni otišao u penziju.

Predmet će međutim voditi i novi tužilac uz asistenciju prethodnog Predraga Milovanovića kojem je to na lični zahtev odobrilo Državno veće tužilaca čiji je član.

Marinkoviću koji se tereti kao direktni izvršilac krivicnog dela, sudi se u odsustvu jer je od 2020. godine u bekstvu, i za njim je raspisana medunarodna poternica.

Svi se terete za krivično delo "izazivanje opšte opasnosti".

Simonović je od početka procesa kategorički negirao optužbe, Jovanović tvrdi da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine.

Naime, u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine zapaljen je automobil Jovanovićeve supruge, a požar se tada proširio na garažu i deo kuće.

U požaru je pricinjena materijalna šteta, ali niko nije povređen.

Simonović se tereti da je druge optužene podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Jovanovića.

U ovom predmetu odmah na početku istrage, pevačica Bojana Cvetković Šijacki, priznala je krivicu i zaključila sporazum sa tužilaštvom na osnovu kojeg je osuđena na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Ona je priznala da je dovezla Marinkovića do mesta Jovanovićeve kuće, gde je krivično delo počinjeno.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike