Bivši nemački kancelar Šreder tužio Bundestag

Šrederu (78) je u maju oduzeto pravo na kancelariju koja se finansira iz državne kase zbog narastajućeg nezadovoljstva izazvanog njegovim odbijanjem da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Šrederov advokat Mihael Nagel izjavio je nemačkoj agenciji DPA da je podneo tužbu upravnom sudu u Berlinu.

U sudskom podnesku navodi se da odluka o zatvaranju Šrederove kancelarije i preraspoređivanju njenih preostalih zaposlenih "prilično podseća na apsolutističku kneževsku državu u smislu načina na koji je doneta" i da ne treba dozvoliti da to postoji u zemlji ustavne demokratije.

Šreder je tokom svog mandata na mestu kancelara, od 1998. do 2005. godine, uspostavio odnos sa Putinom, koga je nazvao bliskim ličnim prijateljem i sa kojim je proveo mnogo sati u razgovorima.

On je krajem prošlog meseca otputovao u Moskvu na sastanak s Putinom, nakon čega je rekao da Rusija želi sporazumno rešenje za rat u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je Šrederovo ponašanje "odvratnim".

Kao pobornik gasovoda Severni tok, kojim se ruski gas prenosi u Nemačku ispod Baltičkog mora, Šreder je bio predsednik odbora akcionara kompanije Nord Strim AG, koja je operater gasovoda u većinskom vlasništvu "Gasproma".

Zbog intenzivnih kritika, on je u maju podneo ostavku u odboru ruske državne naftne kompanije "Rosnjeft" i odbio nominaciju za mesto u odboru "Gasproma".

Šreder je ranije ove nedelje izašao kao pobednik u konfliktu vezanom za zahtev jednog lokalnog ogranka njegove Socijaldemokratske partije da bude izbačen iz stranke, pošto je partijski odbor zaključio da nema dokaza da je prekršio stranačka pravila.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike