Bitka za Soledar – Vašington: Pad grada u ruske ruke neće promeniti tok rata

Moskva tvrdi da je Soledar pod punom kontolom ruske vojske. "Završeno je oslobađanje grada Soledara, koji je važan za nastavak uspešnih ofanzivnih operacija na donjeckom pravcu", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ističe da puna kontrola nad Soledarom omogućava presecanje puteva snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu i blokiranje jedinica ukrajinske vojske koje su u njemu ostale.

Sa druge strane, portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevati negirao je da tvrdnje Moskve.

"Saopštenje ruskog ministarstva o zauzimanju Soledara nije tačno. I dalje se vode bitke u Soledaru", rekao je rekao je Čerevati.

Ruske jedinice su opkolile Bahmut, tvrdi Igor Kimakovski, savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, koju Rusija sada smatra svojom teritorijom.

Kimakovski je rekao da je Bahmut u okruženju i da se sa obe strane formiraju udarne grupe koje opkoljavaju grad, a da oko grada snažno dejstvuje artiljerija, prenose RIA Novosti.

Džon Kirbi, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost kaže da čak i ako i Bahmut i Soledar padnu u ruske ruke, to neće strateški uticati na tok rata.

Od početka rata, gradovi i sela, posebno u Donbasu – često padaju iz jedne ruke u drugu. Zato, ne otpisujte Ukrajince, dodaje Kirbi. 

Francuska Kijevu šalje tenkove. Dok se suočava sa pritiskom da pošalje borbene tenkove za Kijev, vlada u Berlinu kaže da će i dalje odmeravati isporuke oružja Ukrajini.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike