Bitka za Donbas ne jenjava; Zelenski: Očekujem još jače napade ruske vojske

Kancelarija Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, saopštila je da je centar Donjecka napadnut granatama, kao i tri sela u toj oblasti na istoku Ukrajine.

Sa druge strane, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Vadim Denisenko tvrdi Rusija pokušava da učini da Harkov bude grad na prvoj liniji fronta.

"Situacija severno od Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini, prilično je teška, jer ruske snage pokušavaju da se približe kako bi ponovo granatirale grad", kaže Denisenko.

Dok Ministsrstvo odbrane Rusije naglašava da se ofanziva u Severodonjecku uspešno odvija, dok su civili koji se nalaze u skladištu fabrike "Azot" u tom gradu u Lugasnkoj oblasti odbili su da se evakuišu.

Prema podacima lokalne administracije, u "Azotu" se nalazi 568 osoba, među kojima je trideset osmoro dece.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom noćnom video-obraćanju da očekuje da ruska vojska pojača napade dok Kijev čeka odluku Evropske unije o dodeli Ukrajini statusa zemlje kandidata. 

Poslanici ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade izglasali su povlačenje zemlje iz niza sporazuma unutar Zajednice nezavisnih država (ZND), kao i zakon kojim se zabranjuje ruska muzika.

Kako se navodi u obrazloženju zakona, radi se o potpunoj i neograničenoj zabrani javnog nastupa, javnog prikazivanja, javnih demonstracija, javnog oglašavanja fonograma, emitovanja muzičkih spotova pevača koji su nakon 1991. godine bili državljani Ruske Federacije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da bi snabdevanje ukrajinskih trupa najsavremenijim naoružanjem povećalo šanse za ponovno stavljanje pod kontrolu istočnog regiona Donbasa, napominjući da se treba spremiti na to da bi rat mogao da traje godinama.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike