Bitka za centar Severodonjecka, Peskov: Glavni cilj operacije „zaštita Luganska i Donjecka“

U ukrajinskom raketnom napadu na pijacu u Donjecku poginule su najmanje tri osobe, uključujući jedno dete, a 18 ljudi je povređeno, saopštio je štab teritorijalne odbrane proruskih snaga. Načelnik Luganske oblasti tvrdi da su u Severodonjecku ruske jedinice raznele sve mostove koji vode ka gradu.

Sa druge strane, kaže da ipak postoji "neki pristup" gradu. Kako tvrdi, područje oko fabrike, gde se sklonilo oko 500 civila, i dalje kontrolišu ukrajinske snage.

Ove nedelje najavljuje se i važna poseta lidera Francuske, Nemačke i Italije Kijevu. Nijedan od njih nije bio u Ukrajini od početka rata, a zapadni mediji navode da bi Emanuel Makron, Olaf Šolc i Mario Dragi sa Volodimirom Zelenskim trebalo da razgovaraju o obnovi zemlje i mogućem dobijanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Jelisejska palata još nije potvrdila dolazak Makrona u Kijev, uz napomenu da se razmatra više opcija. Obilazeći međunarodni sajam vojne opreme u Parizu, Makron je ocenio da saradnja u oblasti odbrambene industrije u Evropskoj uniji mora da bude pojačana.

Uprkos uvođenju šest paketa sankcija, Moskva naglašava da je u prvih 100 dana rata u Ukrajini od izvoza nafte i gasa zaradila 93 milijarde evra, a većina fosilnih goriva poslata je u Evropsku uniju.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj, u intervjuu za francuski list Žurnal di dimanš, kaže da će Evropa morati da koegzistira s Rusijom nakon završetka sukoba i da se zato moraju uložiti svi napori da se održi dijalog s Moskvom.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike