Bitef u promociji mačvanskog turizma

Zadužena za novinare i javnost na Bitefu Slavica Hinić stvorila je tako jedinstveni Pres karavan. Umetnička igra i predstave koje idu ispred svog vremena, često se upisujući u istoriju svetskog teatra, tako svoju prvu promociju doživljavaju u njivama Šumadije, vinogradima Fruške gore, obroncima Kučeva, obalama Palića… Neki bi rekli – spajaju centar i periferiju, ukidaju elitizam, podsećaju da je prava kultura svima razumljiva, isto koliko i lep predeo i ljubazni domaćini.

Ne propušta priliku da uvek na to podseti i direktor Bitefa Miloš Latinović.

Samo je takva misao mogla da spoji Turističku organizaciju opštine Bogatić i plesnu predstavu "Prostor za revoluciju" kojom se 3. marta obeležava 29. rođendan Bitefa, jedne od naših najznačajnijih kulturnih i kultnih ustanova.

Radovao bi se toj ideji podjednako avangardan i svoj slikar Milić od Mačve. Nije bilo logičnijeg mesta za početak susreta s Mačvom od njegove Radovan kule u rodnom mu Belotiću.

Namerno svratite, a prethodno pozovite broj Turističke organizacije. Ako vam se, kao nama, posreći da vam vrata otključa istoričar Branislav Dimitrijević, biće to priča koju ćete često citirati.

Put se nastavlja ka etno-parku Sovljak. Sačekuje nas nostalgija za onim što smo u svojim selima zaboravili i zapustili, a sad u tuđim za tim istim uzdišemo.

I svašta još nudi Mačva – crkvu rođenja presvete Bogorodice sa ikonostasom Stevana Todorovića, etno park u Glušcima, manastir Ilinje, vajat Hajduk Stanka… Danas bi se reklo, bestseler možda najpoznatijeg Mačvanina Janka Veselinovića.

Nama je tempo diktirao ledeni ravničarski vetar, ali ko sačeka tople dane u njih će upisati i Jankom inspirisane Hajdučke večeri i Mačvanske lile.

Zavisni od viška informacija, guglaće dalje a mi ćemo samo dodati danas magičnu reč-spa! Mogućnost kupanja na otvorenom čak i na minus 10 stepeni, dovoljan je razlog da se pređe, od Beograda, put dug 100 kilometara.

Termalna rivijera u Bogatiću samo je nagoveštaj onoga što bi Mačva mogla da bude kad bi se najzad iskoristila voda koja ispod njene kore ključa. Tad bi i turista bilo više, željnih da najzad mađarske i slovenačke banje zamene nekom kraćom vožnjom.

A i hodnici Opštine, starog zdanja okružnog načelstva, bili bi topliji!

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike