Bira se novi italijanski predsednik – aktuelni premijer, blizak Berluskonijev saradnik ili žena

Prvi dan glasanja u Italiji za naslednika Serđa Matarele, dosadašnjeg predsednika Republike koji napušta to mesto nakon sedam godina, započeo je u 15 časova. Još nema imena koje odgovara svim većinskim političkim stranama.

Aktualni premijer Mario Dragi se najčešće pominje iako je on sam do sada izbegavao bilo kakav komentar na njegov eventualni izbor, mada je on zapravo jedino ime sa kojim su saglasne sve strane.

Ali Italija brine ko bi vodio Vladu ako bi Dragi s premijerske prešao u predsedničku fotelju.

"Iskreno, nadam se da će premijer Mario Dragi pobediti, jer mislim da je on osoba koja najbolje predstavlja Italiju", kaže jedan od anketiranih građana.

Za druge je to težak izbor zbog period kroz koji Italija sada prolazi. Smatraju da bi izbor trebalo da bude veoma dobro promišljen i razmotren.

"Nadam se da će izabrati ženu. To bi bio ohrabrujući znak, jer bi bile izabrane ne zato što su žene, već zato što imaju veštine", smatra jedna ispitanik.

Kao potencijalna predsednica u igri je Marija Elizabeta Kaselati, koja se u istoriju Italije već upisala kao prva predsednica Senata.

Ulozi su se promenili pre dva dana nakon što se Silvio Berluskoni povukao iz igre. Umesto njega pominje se Đani Leta, njegov bliski saradnik.

Tu je i Pjer Ferdinando Ćasini, ali i još dosta imena o kojima se priča među strankama. Mateo Renci se nada da će do četvrtka biti poznat naslednik Serđa Matarele.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike