Bilo bi lepo imati aparat za gašenje požara, ali i soda bikarbona može da pomogne

U prethodne dve nedelje gotovo da nije bilo dana bez požara u Srbiji. Zimi češće izbijaju, a Davor Vidović je u Jutarnjem programu rekao da ih najčešće izaziva ili nepažnja ili nenamensko korišćenje opreme za grejanje.

"Dešava se da koristimo neispravne uređaje za grejanje. Ako koristimo električne uređaje često su instalacije preopterećenje i dolazi do pojačanog izazivanje požara. Veoma često se dešava da se koriste priručna sredstva za grejanje ili improvizovani uređaji, koji takođe veoma lako izazivaju požare", navodi Vidović.

Kada ljudi koriste čvrste energente, kako je dodao, dešava se da ne pregledaju na vreme uređaje i ne očiste odžake.

Početni požar se, kako je ukazao, veoma jednostavnim postupcima može sanirati.

"Ako dođe do požara elektro-uređaja, najjednostavnije je uređaj isključiti iz struje ako je moguće, a ako nismo u mogućnosti onda možemo jednostavno isključiti osigurače i samim tim smo već smanjili širenje požara", napominje Vidović

U slučaju da dođe do požara na šporetu, odnosno da dođe do paljenja hrane, Vidović ističe da je najbitnije za početak nikako ne koristiti vodu, naročito ne u slučaju ako gore ulje ili mast, jer može da dođe do širenja požara.

"Samo stavimo poklopac na šerpu, to je najjednostavnije, na taj način smo prekinuli dotok svežeg vazduha koji potpomaže gorenje. Ako nemamo poklopac, možemo koristiti mokru krpu sa kojom prekrijemo šerpu. Nikako ne treba udarati mokrom krpom po šerpi, ili je ubaciti unutra", upozorava Vidović.

"So ili soda bikarbona mogu poslužiti za gašenje"

Vidović objašnjava i kako so ili soda bikarbona mogu poslužiti za početno gašenje požara.

"Lepo bi bilo imati aparate početno gašenje požara, to su ‘es’ aparati, sa prahom, ali ako ga i nemamo možemo koristiti priručna sredstva, možda čak i kuhinjsku ili sodu bikarbonu, čime su i inače ti aparati sa prahom praktično napunjeni. Sodu bikarbonu jednostavno ćemo raspršiti kao da sejemo, bacićemo po tome, nikako direktno da sipamo, već kako razbacujemo ona će već postići taj efekat, prekriti gorivu površinu i prekinuti proces gorenja", objašnjava Vidović.

Kaže da veoma često prolaznici pomažu i da je to veoma hrabro, ali da je potrebno prvo hladne glave pristupiti svemu tome, razmisliti dobro o ličnoj bezbednosti.

"Često dovodimo sebe u veliki rizik, a i vatrogasce kada stignu na lice mesta, zato što moraju da rade evakuaciju više lica ako nešto krene po zlu. Velika je pomoć vatrogascima kada ih neko dočeka i pokaže pravac kretanja", ističe Vidović.

Ukazuje i na neplanska naselja, gde vatrogasci imaju problem stizanja na lice mesta.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар