Bilčik: Poruka Ursule fon der Lajen jasna, proširenje na agendi EU

"Poruka je da se proširenje vratilo na agendu EU na veoma fokusirani način. Poslala je jasnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, ali i Ukrajini, Moldaviji i Gruziji", rekao je Bilčik novinarima.

Takođe, dodao je, predsednica EK napravila je razliku između zemalja kandidata i pristupnog procesa.

Bilčik je objasnio da je rekla i da treba ojačati partnerstva sa zemljama sa kojima sarađuje EU, a koje neće biti deo Unije.

"Mislim da je jasna poruka da niko ne dovodi u pitanje proširenje. Istovremeno je bila jasna kada je govorila o proširenju da postoje fundamentalne vrednosti i principi koji se moraju poštovati u procesu. Potrebne su nam snažne demokratije u zemljama kandidatima", poručio je.

Bilčik je naglasio da je EU spremna da pomogne u tom procesu i s tim u vezi dodao da su poslanici Evropskog parlamenta spremni da se angažuju u Srbiji i pomognu kada Skupština bude spremna i nova vlada bude uspostavljena.

"Glavna poruka je da uslovi moraju biti ispunjeni i da smo spremni da u tome pomažemo intenzivnije. Pandemija je završena, možemo i da se sastajemo intenzivnije. Nema prečica na tom putu. Reforme, reforme, reforme su ključ, a u slučaju Srbije i dijalog sa Prištinom", rekao je Bilčik.

On je pozdravio što su u dijalogu postignuti određeni rezultati tokom leta i dodao da ima još mnogo drugih koji treba da se postignu narednih nedelja i meseci.

"Dominantna poruka govora, a i prisustvo supruge predsednika Ukrajine bila je solidarnost i jedinstvo u pomoći Ukrajini i borbi protiv ruske agresije. Očekujemo u tome punu solidarnost svih partnera na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju", naglasio je Bilčik.

Ukazao je da je potreban napredak i na polju usaglašavanja sa politikom EU, te jasne odluke Srbije za put u EU.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike