Bilčik: Bezvizni režim je veliki benefit za Srbiju, hajde da ga zaštitimo

Unutar EU nema razgovora o prekidu pregovora sa Srbijom, ali neće biti napretka u pregovaračkom procesu ako ne bude pomaka u domenu vladavine prava, dijalogu Beograda i Prištine i usklađivanju spoljne politike sa Briselom, pre svega u domenu sankcija Rusiji, poručuje Vladimir Bičik.

Precizirao je da je moguće da strane investicije budu ugrožene zbog aktuelne pozicije Srbije i poručio da je "prošlo vreme kada je moglo da se sedi na više stolica".

"Mislim da je važno razumeti da su ove tri stvari isprepletane: normalizacija odnosa Beograda i Prištine, rad na vladavini prava, demokratiji i reformama, kao i usklađivanje sa pozicijom EU u spoljnoj politici, posebno od kako je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu", istakao je Bilčik u intervjuu za Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, što više Srbija bude uradila na reformama, demokratiji i usklađivanju, biće lakše diskusije u dijalogu Beograda i Prištine.

Takođe, istakao je, što više bude napredovala u dijalogu, biće lakše otvaranje i drugih oblasti u evropskim integracijama.

Bilčik je naglasio da neće biti zamrzavanja pregovaračkog procesa, napominjući da su ključne odluke u rukama Srbije.

Kako je precizirao, "nije reč o spoljnom pritisku, nekom ultimatum EU, reč je o izboru Srbije".

"Srbija je pre nekoliko godina napravila izbor i sada su okolnosti i kontekst teški za sve nas. I želimo da Srbija bude dosledna svom izboru. Nastavićemo da razgovaramo, nastavićemo da šaljemo iste političke poruke i procenjivaćemo napredak u pregovorima na osnovu izbora koje Srbija bude pravila u domenu spoljne politike, dijalogu Beograda i Prištine i unutrašnjim reformama", naglasio je izvestilac Evropskog parlamenta.

"Prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica"

Na pitanje da li zadržavanjem aktuelne politike prema Rusiji, Srbija može do članstva u EU, Bilčik je rekao da je vreme da se napravi izbor.

"To je poruka koju šaljemo sve vreme od februara 2022. i neće se promeniti. Srbija mora da izabere. Srbija je suverena zemlja za koju verujem da joj je mesto u EU i da ima kapacitet da ispuni uslove za članstvo. Samo je potrebno doneti neke teške političke odluke. Srbija je, kao suverena zemlja, pre nekoliko godina donela odluku da otpočne pregovore sa EU. I želimo da to uspešno privedemo kraju. Ali, ceo taj proces nije kompatibilan sa razvijanjem veza sa ratnohuškačkim, autokratskim zemljama. Da budem veoma jasan – prošlo je vreme kada ste mogli da sedite na više stolica. Ako Srbija želi da napreduje ka EU, mora da napravi jasne izbore", poručio je Bilčik.

Kako je naveo, "ako Srbija sedi u začelju voza koji vodi ka EU, jasno je da će to imati posledice".

Bilčik je, takođe, ukazao da nema nikakvih tajnih razgovora, niti tajnih planova u EU.

"Ako su uslovi u nekoj zemlji takvi da investitori imaju sumnje u održivost investicija, ako postoje problemi u vezi sa sigurnošću, strateškom pozicijom, stabilnošću, a videli smo šta se dešavalo na Kosovu proteklih nedelja; ako postoje problemi u vezi sa javnim institucijama, vladavinom prava; ako ima potencijalnog uticaja trećih zemalja na politiku, biznis, životnu sredinu – i ti uticaji dolaze iz država koje su otvoreno neprijateljski nastrojene prema Evropi, njenim principima, onda se podrazumeva da će to imati važne posledice po ekonomiju, politiku, investicionu klimu. I to nije pitanje nekih tajnih razgovora, već realnosti", upozorio je izvestilac EP.

Postoji li rizik da EU Srbiji ponovo uvede vize

Govoreći o tome postoji li rizik da EU Srbiji ponovo uvede vize, Bilčik kaže da "bilo koja oblast koja nije zatvorena, u kojoj pregovori nisu okončani, može biti ponovo razmotrena ako postoje dobri razlozi za to".

"Imali smo teške, ali dobre razgovore sa vlastima u Beogradu oko usklađivanja vizne politike i u izveštaju konstatujem da postoji usklađivanje u tom pogledu. U mojoj zemlji, Slovačkoj, devedesetih smo imali vladu koja je takođe oscilirala između Istoka i Zapada. I tek smo 1998. napravili izbor da idemo ka EU i NATO, i budemo partner Zapada. Vizna politika se takođe koristila od strane zemalja članica u raznim fazama pristupnog procesa, da bi nam signalizirala da u nekoj oblasti moramo više da radimo. Činjenica da EU ima bezvizni režim sa Srbijom je veliki benefit. A moja poruka je – hajde da ga zaštitimo", poručio je Bilčik.

Na pitanje kakvi su rizici za Brisel ako ne integriše Srbiju u EU, posebno kada je reč o ruskom uticaju, Bilčik objašnjava da je deo procesa integracija i uklanjanje ruskog uticaja, kao i da je to jasno svima koji razumeju kako funkcioniše EU.

"Želimo da Srbija bude članica EU i važno je da Srbija napravi suverene izbore, dosledne strateškom opredeljenju od pre nekoliko godina. Mi smo rekli koji su uslovi za članstvo. Da zaključim – kada pogledate sve zemlje koje su se pridružile EU u proteklih 20 godina, svi imamo nekih problema, ali kvalitet života, životni standard, prilike za građane su mnogo bolje, ima ih mnogo više nego što mogu da vidim izvan EU", zaključio je Bilčik.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike